Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sinneproblemer.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er usikker på om dette er en ting; men jeg merker ofte at jeg kan bli utrolig sint/overreagere på små ting. For eksempel i dag når vi skulle ha middag, og ikke hadde ketchup, ble jeg genuint sint inni meg på både meg selv og mamma fordi hun ikke hadde kjøpt (er jo ikke hennes feil). Vurderte nesten å ikke spise maten fordi jeg ble så skuffet og lei. Det gjelder ikke kun mat, men mer sånn på ting som er "viktig" eller rutine for meg.. Jeg har aldri hatt noen diagnoser før osv, men har alltid merket at jeg kan reagere ukontrollert på ting av og til. Ikke at jeg genuint mister kontrollen, men kjenner at jeg ikke klarer å kontrollere/skjønne hvorfor jeg blir så sint. Hva kan dette være? Jeg er ikke nødt til å ha alt rent og systematisk rundt meg, så noe som "OCD" er det nok ikke. Jeg er som oftest stabil i humør også, men kan ha perioder der jeg er innesluttet og stille (som foreldre gjerne oppfatter som sur osv) men aldri blandt venner. Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det jeg leser her at du sliter med er sinneproblemer. Jeg skal derfor gi deg noen råd for hvordan du kan håndtere sinne når det kommer.

Det første jeg vil si til deg er at det er veldig bra at du tar kontakt når du sliter med sinneproblemer. Du er ikke alene om å synes at det er vanskelig å kontrollere hva du sier og hva du gjør når du er sint eller kjenner på andre vanskelige følelser. Det er modig og fint at du vil ha mer kontroll. Mange opplever at følelsene oppleves litt overveldende sterke i puberteten. Pubertetshormonene kan påvirke hvordan man opplever følelsene.

Her er en liste over noe du kan prøve ut:

Du kan oppsøke helsesøster på skolen, eller snakke med noen voksne du er trygg på og har tillit til. Si gjerne noe om hvordan du har det til moren din. Tror du moren din kan hjelpe og støtte deg til å få mer kontroll? Der kan du få hjelp til å finne alternative måter å reagere på. Det kan også være nyttig å snakke med noen for å finne sine egne løsninger på noe som oppleves som et problem.

Du kan lese dette heftet om aggresjonskontroll og prøve å lære deg selv til å få mer kontroll ved å øve på metoden som er beskrevet i heftet.

Her kan du også lese om tips til hva du kan gjøre for å bli mindre utagerende når du blir sint.

Du kan lese om temaet og prøve å forstå den kunnskapen som finnes om hvilke mekanismer som slår inn når man strever med sinnemestring. Du kan for eksempel søke på kunnskap om vold i nære relasjoner. Kanskje du har opplevd at voksne har blitt skremmende sinte i oppveksten? Mange ungdom og unge voksne som strever med sinneproblemer har erfaringer med at det har vært utrygt hjemme. Noen har ikke hatt voksne omsorgspersoner hjemme som har kunnet lære dem å håndtere vanskelige tanker og følelser på andre måter. Det er gjerne opplevelsen av avmakt som er foranledningen til at en sårer eller oppfører seg skremmende overfor andre. Noen strever også med det man kaller lav impulskontroll. Det betyr at man reagerer raskt, nesten før man rekker å tenke over hvordan det er lurt å reagere. Da er det ekstra viktig å øve på å ikke miste kontrollen, eller å planlegge sånn at man mest mulig unngår å komme i vanskelige situasjoner.

Å være sint er en naturlig følelse som alle har. Det er helt greit å bli sint. Men det er viktig at du tar ansvar og skylden for det du sier og gjør når du blir sint. Hvis du ikke har kontroll over hva du sier eller gjør bør du unngå å være alene med personer du kan skremme når du er sint. Det for å unngå å sette deg selv og andre i en vanskelig situasjon.

Prøv å lag en plan for hva du kan gjøre når du kjenner at du kan komme til å miste kontrollen. Hold deg til planen din når du trenger planen. Du kan også søke hjelp ved helsestasjon for ungdom og hos fastlegen din. Ikke alle fagpersoner i hjelpeapparatet kan mye om sinnemestrings-problematikk. Hvis du ikke møter forståelse hos den du tar kontakt med så ikke gi deg. Prøv eventuelt noen andre. Det kan også være lurt å snakke med andre i familien, venner, kjæreste og andre i nettverket ditt, om det du strever med. Snakk med noen du tror du kan få støtte av. 

Jeg legger ved et par artikler om sinne og sinnemestring som jeg tror du kan ha nytte av å kikke litt. Lykke til!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser