Hopp til hovedinnholdet

Sliter med prestasjonsangst.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 15, og er snart ferdig med 10 års grunnskole. Jeg sliter en del på skolen. Jeg har slitt en del med presentasjonsangst og blir veldig nervøs om jeg enten skal holde for mamma/pappa, venner eller læreren min. Jeg blir redd for at folk skal latterliggjøre meg og tro at jeg er dum og, ja vet at jeg kan virke paranoid eller noe, men jeg vil så absolutt ikke ha det slik. Å tenke at det du framfører aldri er bra nok og at alt går til ... Alle de andre vennene mine får 5 og 6 så det pøser etter og jeg føler at alt jeg gjør er feil. Jeg jobber veldig treigt og jeg må gjerne lese ting 3-5 ganger før jeg forstår ting. Jeg klarer ikke å konse i det hele tatt, for både mobilen og andre elektroniske gjenstander er forstyrrende. Jeg føler at jeg heller ikke gjør det bra på prøver og hver gang vi har noe, enten presentasjon eller prøve, blir jeg veldig nervøs og jeg får panikk.Jeg vil ikke hendvist til psykolog/ helsesøster da jeg ikke liker å dele ting. Hva skal jeg egt gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er en god del personer som gruer seg for framføringer. Det er helt normalt og kalles prestasjonsangst. Selv om du nå synes det er vanskelig er det ikke slik at det trenger å vedvare.  Den eneste måten å kurere slik angst på er å faktisk ha framføringer og få erfaringer på at det man frykter skal skje faktisk ikke skjer. For deg blir det å få erfaringer på at ingen latterliggjør deg eller syntes at du er dum.

Hos noen brister stemmen, mens andre er redd for at nervøsiteten skal vises og at en skal bli rød i ansiktet. Andre skjelver så mye at en ikke klarer å stå framfor klassen.

Jeg tenker at det beste en gjør for å bli mindre nervøs er å øve seg så mange ganger at en til slutt ikke gruer seg mer. Jo mer du har stått framfor klassen eller snakket i klassen, jo mindre nervøs vil du til slutt bli. Øvelse gjør mester, også når det gjelder å framføring. Snu tankegangen og tenk at dette skal jeg bli god på. Vær glad hver gang du skal ha framføring for da får du øve deg. Se på dette som en utfordring.

Du kan også tenke at det er ikke farlig å være nervøs før en skal framføre, bare ubehagelig. Det gjør ingenting om de andre i klassen merker at du er nervøs. Det kan også være lurt å fortelle de andre i klassen at du er nervøs, da slipper du å late som du ikke er det.

Jobb med presentasjon din. Ikke lag den kort, men heller at den skal være best mulig. Øv så mye du kan hjemme. Spør foreldrene eller søsknene dine om de kan høre på når du holder presentasjon. Jo bedre du kan stoffet, jo lettere vil det være å snakke i klassen.

Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg er bra nok, jeg gjør mitt beste, jeg klarer å stå framfor de andre i klassen, det gjør ikke noe at stemmen brister eller noen andre setninger som passer.

Og når du har fremført noe må du passe på at du i ettertid ikke henger deg opp i alt som gikk galt. Forsøk i steden å fokusere på hva som gikk bra og hva du fikk til på tross av nervøsiteten. Minn deg også på at du fikk til å ha presentasjon for klassen til tross for at du har gruet deg så mye.

Vondt i magen, at stemmen brister eller at du blir rød i ansiktet er ikke farlig. Selv om det kanskje føles sånn, er det slik at jo flere ganger du har gjort det, jo tryggere blir en på å snakke høyt i klassen. Øvelse gjør mester.

Hvis du ikke synes at du kommer noen vei med disse rådene, og du merker at nervøsiteten ødelegger alt for mye for deg, anbefaler jeg deg å snakke med din lærer om hvordan du har det. Du kan lage avtaler med lærerene om hvordan du skal gjøre det, og eventuelt kun snakke for noen få i klassen. Du kan rett og slett få et spesialopplegg. Du kan også ta kontakt med helsesøster og snakke med henne om det. Helsesøster kan hjelpe deg med å finne en terapeut hvis det skulle vise seg nødvendig.

Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser