Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig hjemme og tenker på å ta livet mitt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Mamma er sur og streng. Det har hun alltid vert, mot meg. Jeg får kjeft for alt. Jeg får kjeft for at jeg spiser fordi hun mener det er for lite, men jeg er mett. Jeg er liten for alderen. Jeg får kjeft for at jeg øver til prøver, fordi jeg 'tar det for alvorlig'. Jeg får kjeft for karakteren jeg får på prøven. Og jeg pleier som regel og få 5. Jeg får kjeft for at jeg trener, og jeg har trening 4-5 ganger i uken og da får jeg kjeft fordi jeg 'spiser for lite'. Jeg får kjeft for at jeg står opp 04.30 fordi jeg må gjøre lekser da for og kunne trene og øve til prøver osv. Jeg får kjeft for at jeg aldri er med venner og bare er hjemme, men jeg har nesten ingen venner. Jeg får kjeft for at jeg har dorlig humør og er negativ, og det er fordi jeg ikke orker mere. Jeg får kjeft for alt. Ingen ting er bra nokk uansett. Jeg vil ta livet mitt nå. Dette er bare noe av alt jeg får kjeft for hele tiden. Og når hun spør hvorfor jeg er sur, tør jeg ikke svare, fordi da får jeg bare mere kjeft.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmål.

Jeg skjønner at du har det vanskelig. Du føler at du blir mye kjeftet på hjemme og du føler deg ikke bra nok uansett hva du gjør. Du skriver også at du føler deg ensom.

Når det er slik at du er dypt fortvilet og opplever at livet ditt er vondt, vanskelig og umulig å forandre, så er det forståelig at du får tanker om at du bare vil gi opp alt og dø. Hvis livet ditt er alt for tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til å komme ut av den situasjonen du er i.

I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har noe mer å gjøre her, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får nok hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, så kommer du til å få lyst til å leve videre og tankene om å dø forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat nå.

Det som hjelper mot selvmordstanker er å snakke om det til en person som kan hjelpe deg. Mitt forslag er at du først og fremst snakker om det du sliter med til foreldrene dine (selv om du skriver at du ikke føler at du kan det) eller noen andre voksne i familien, en lærer, helsesøster, sosiallærer, rådgiver, en annen voksen du kjenner eller fastlegen din. Du kan også snakke med noen på helsestasjon for ungdom, hvor de er vant til å snakke med ungdom som har det vanskelig. Si klart og tydelig ifra om at du er dypt fortvilet og trenger hjelp til å få det bedre.

Mange som har problemer av et eller annet slag, synes det er fryktelig vanskelig å snakke om problemene sine. Det er med dette som alle andre ting; alt går lettere med litt øvelse. Jo mer du tør å hoppe i det og åpne opp og snakke om det som er vanskelige tema, jo lettere kommer det til og bli å snakke om dette etterhvert.

For å få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Dessverre er det ikke slik at leger, psykologer eller andre mennesker kan gjette hvordan du har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Hvis du synes det er vanskelig å forklare dette for andre, så kan du begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Du kan også skrive flere notater om hva du sliter med og vise til hjelperne dine.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf.nr. 800 33 321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15–08 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09–15. På nett: barneombudet.no

Håper du får det bedre snart og lykke til videre.

Hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser