Hopp til hovedinnholdet

Kroppspress. Hvordan kan jeg få bedre selvtillit?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei..Jeg har følt noe jævlig med kroppspress. Jeg føler at vennene mine rundt meg er mye tynnere enn meg og de populære ødelegger min selvtillit og selvfølge. De snakker mye om kroppen sin og utseendet. De sier at de er tjukke når jeg F.eks er større enn dem, at jenter på bruke sminke for å se bra ut, til og med det handler om Åssen man har det hjemme, om man har det fint elr ikke!? Jeg har prøvd å spist mindre sånn at jeg kan gå ned jeg vekt og trent mer, jeg har drevet med selvskading siden mange sier det hjelper men deg fungerer ikke. Jeg har ikke noe selvtillit føler jeg..Jeg har tenkt på selvmordstanker, jeg føler jeg er annerledes enn alle andre..hvordan skal jeg leve med dette presset? Jeg klarer ikke å si til meg selv: jeg er fin nok som jeg er jeg klarer ikke å tenke jeg fin nok som jeg er, siden det er jeg ikke. Spørsmålet mitt er: Hvordan kan jeg få stoppet dette, Åssen kan jeg få bedere selvtillit?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du søker råd om hvordan du kan tenke bedre om deg selv. Du tar opp et viktig tema som mange på din alder er opptatt av.

Det å være opptatt av hvordan man blir oppfattet av andre er naturlig. Grunnen til at du er spesielt opptatt av det nå kan handle om at du nå har blitt eldre og forstår mer av deg selv og hva som skjer mellom deg og andre. De fleste opplever at dette roer seg etterhvert. Personlighet, verdier og holdninger til andre er viktigere egenskaper ved et menneske enn utseende. Du kommer mye sannsynlig til å endre oppfatning av hva som er viktig både med deg selv og andre.

Det er mange på din alder som strever med forholdet til egen kropp. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Forholdet til kroppen inngår gjerne i en større helhet, selvbilde. Selvbilde handler om å ha et avklart forhold til hvordan du ser ut, hvordan du tenker og hva du føler om deg selv, hva som gir mening, hvilke kompetanse du har og hvem/hva/hvor du tilhører. Dette er viktig for å klare å akseptere seg selv, og bli mindre opptatt av hva andre tenker og mener. De du tenker er populære nå, er mest sannsynlig ikke de du tenker er mest populære når du blir voksen. 

Hvis du har behov for å snakke med noen, kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt og hun er vant med å snakke om disse tingene. Hvis det er vanskelig å si det, kan du skrive ut ditt spørsmål og mitt svar, så kan dere ta utgangspunkt i det.

 Du kan også ringe Røde Kors sin hjelpetelefon for barn og ungdom på tlf: 800 333 21. Det er gratis å ringe fra fasttelefon og mobil. Telefonen er åpen mandag til fredag fra klokken 14.00 til 20.00. Denne tjenesten er også anonym. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre. Håper svaret mitt kan hjelpe deg et skritt videre til å få det bedre med deg selv.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kort om selvtillit og selvfølelse

Gutt (colourbox.com)

Selvtillit og selvfølelse er to begrep som ofte blir brukt om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke nødvendigvis etter det andre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser