Hopp til hovedinnholdet

Jeg bekymrer meg for mye om ting og føler meg annerledes. Hva kan jeg gjøre for å få det bort?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg føler meg stressa. jeg vet ikke hva det er om. Jeg er en av de personene som bekymrer seg om ting for mye. Jeg har merka at de siste dagene gidder ikke å være med vennene mine. Når jeg er glad så går det bort i 10 sekunder. Jeg bare føler meg annerledes. hva kan jeg gjøre for å det bort. jeg har virkelig lyst til å leve et glad og sunt liv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du føler deg stresset og bekymrer deg for mye om ting. Du har i det siste følt at du ikke gidder å henge med vennene dine. Slik jeg forstår det du skriver føler du deg annerledes og at du ikke er så mye glad.

Vi vet at mange ungdom bekymrer seg mye. Det er også vanlig å bekymre seg når man kommer i puberteten og er ungdom. Alle bekymrer seg i perioder, men hvis vi bekymrer oss altfor mye kan det overskygge andre ting som er bra. Det kan høres ut som om det er slik for deg nå. Du gidder ikke å henge med vennene dine og du føler at du klarer å være glad i 10 sekunder før du føler deg annerledes igjen.

Det er slik at livet går opp og ned for alle, og de fleste opplever å være deppa i en periode. Når tankene eller følelsene forstyrrer deg så mye over lang tid at det blir vanskelig å gjøre vanlige oppgaver som skolearbeid, fritidsaktiviteter, eller å være sammen med venner er det viktig å gjøre noe med det. Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til. Det kan være enten foreldre, en venn, lærer eller helsesøster.

Mange ungdommer kan tenke at det er litt rart eller flaut å snakke med helsesøster. Imidlertid er helsesøster vant til å snakke med ungdom om store og små utfordringer, og jeg tenker at du kan kjenne på en lettelse hvis du tar kontakt med helsesøster for en samtale.

Nå kan det kjennes ut som at alt er forferdelig og ikke blir bedre, men med litt hjelp vet jeg at det vil bli det.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du deg litt annerledes?

Jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne fram til sin egen personlige stil, samtidig som det kan være tøft å tørre å ha en egen stil og egne interesser. Det å ha en personlig stil handler om å tørre å stå for de valgene man tar og de interessene man har. Det handler om å vise hvem man er og å være komfortabel med seg selv.

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser