Hopp til hovedinnholdet

jente 16, sliter med sinne

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 16 som sliter med sinneproblemer. Jeg er en relativt glad person og er som regel på godt humør! Jeg har alltid hatt litt kort lunte, men ekstremt akkurat nå. Det kan være så lite som en motsigelse på en liten sak, så kjenner jeg det koker på innsiden - vil rett og slett grine av sinne. Jeg innser jo selv at det ikke er noe å bli så sur for, men skjønner ikke hvorfor jeg blir det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange, både ungdommer og voksne, som syns det er vanskelig å ha kontroll når de blir sinte. Det betyr at du ikke er alene om å ha det slik, og jeg tenker det er bra at du leter etter informasjon og ønsker å finne mer ut av hva som kan hjelpe deg.

Noen som strever med sinne, føler de raskt mister kontroll over reaksjonene, og kanskje kan de gruble og tenke mye i etterkant. Noen kan også være flaue og få skyldfølelse etter de har vist mye sinne, og det kan være tungt å ha de slik.

Det som kan være lurt er å snakke med dem du har rundt deg om bekymringene du har for ditt sinne. De som kjenner deg, kan støtte deg og hjelpe deg med å finne mer ut av dette. Det kan for eksempel være å legge merke til hvilke situasjoner du reagerer på, hvordan sinne kommer og hva som gjør det verre og bedre. Å finne ut av slike ting gjør at man får mer oversikt og kontroll, og kan gi mer svar på hvordan man kan få det bedre

Det finnes god hjelp for de som er bekymret for sinnereaksjonene sine, og man kan lære seg å få bedre kontroll og vise sinne på nye måter. Da er det lurt å få støtte og råd underveis fra noen, og gjerne en voksen. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine om at dette, eller gå til en lærer eller helsesøster på skolen din? De vet mer om hva som kan være til hjelp for deg nå. Du kan også prøve helsestasjon for ungdom, der er det bare å møte opp. Du finner åpningstider på hjemmesiden til din kommune.

Du kan prøve å tenke over om det er noe spesielt som fører til at du har kortere lunte nå for tiden. Er det noe som stresser deg akkurat nå? Noe du tenker mye på, er lei deg for, gruer deg til eller er spent på? Hvis du vet at du har ting som er stressende i livet ditt nå, så kan det hjelpe å finne noen å snakke med om dette. Lavere nivå av stress vil ofte føre til at man blir mindre sint. 

I tillegg er det viktig å få nok søvn, så om du sliter med søvn er det smart å prøve å jobbe med det. Det er mye du kan gjøre selv, se for eksempel tips i denne artikkelen, eller så kan du snakke med noen om det. Helsesøster, fastlege eller en annen voksen kan komme med råd. 

Legger også ved artikler under som kan ha nyttige tips til deg, en om sinnemestring og en om www.ung.no/psykisk/selvhjelp/3187_Kaos_i_hodet_og_f%C3%B8lelser_som_koker.html Ctrl+Click or tap to follow the link" href="http://www.ung.no/psykisk/selvhjelp/3187_Kaos_i_hodet_og_f%C3%B8lelser_som_koker.html">hjelpehånden, som gir tips om hvordan du kan sortere i følelser, positive og negative tanker. 

Lykke til videre, håper dette var til hjelp for deg og at du snart finner mer ut av hva som kan gjøre ting bedre! 

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser