Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter psykisk og har en del fravær på skolen på grunn av det. Jeg har ikke så godt forhold til moren og faren min. Hvordan fortelle de det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

De siste månedene har jeg hatt det veldig vanskelig. Jeg har slitt mye med skole pga presentasjonsangst som lærerne ikke tar hensyn til og har derfor en del fravær, er mye alene og krangler mye småkrangler med moren min som gjør meg veldig sliten. Jeg har tenkt på at jeg kan ha depresjoner ettersom at dette har foregått over en lengre periode, så jeg søkte opp symptomer osv. Jeg fant en test - MADRS. Jeg fikk 37 poeng på den. "* Sumskår 35+: Alvorlig depresjon der innleggelse må vurderes. Innleggelse må også vurderes ved lavere sumskår dersom skåren på suicidalitet er 4 eller høyere." Skåren min på suicidalitet var 4.. Moren min vet at jeg har hatt det vanskelig på skolen, men ikke alt dette andre. Siden lærerne heller ikke vet om dette, tror de at jeg bare har gitt faen i skolen fordi jeg har en del fravær.. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre eller hvordan jeg skal fortelle dette til moren/faren min siden jeg ikke har så godt forhold til dem. Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du har det vanskelig og at du sliter med skolen og all kranglingen hjemme.

Du har nå tatt en test på nettet som omhandler depresjon. Du har funnet ut at du er deprimert. Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det.

Det er flott at du ønsker hjelp, og det er hjelp å få. Jeg anbefaler deg å snakke med noe noen du stoler på. Ikke gi opp! Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man klarer å snakke om det fører det som regel til at man føler seg mindre ensom med vanskene, og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp.

Hvis du synes det er vanskelig å fortelle foreldrene dine om hvordan du har det og hva du tenker kan du foreksempel vise de hva du har skrevet til oss i ung.no, eller skrive et brev til dem. Du kan gjerne også vise de svaret vi gir deg. Legger også med en lenke om hvordan snakke med foreldre om vanskelige ting. 

Du kan også snakke med helsesøster på skolen, sosiallærer eller et familiemedlem. Helsesøster kan ta kontakt med dine foreldre og eventuelt hjelpe deg til å få behandling hvis du trenger det. Du kan også ta kontakt med din fastlege.

Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring som varer over lengre tid. Man kan også lage en plan med skolen slik at det ikke blir så vanskelig å komme på skolen. 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

 

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser