Hopp til hovedinnholdet

Det er vanskelig for meg å få venner, og jeg føler meg veldig flau og trist. Hva kan jeg gjøre for å få nye venner?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Etter vgs hadde kanskje jeg og vennegruppa vokst litt fra hverandre. Vi møttes sjelden, hadde lite kontakt. Jeg fant ikke så mange nye venner. Alle var opptatte med sin greie. Jeg blir veldig trist når jeg ser andre får så lett kontakt med mennesker, og blir så godt likt, og som får venner fort. Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke kan være sånn. Jeg er en god person, en lojal venn, en god støttespiller, og snill. Dette får jeg ofte høre (hvert fall fra mine foreldre) er mine styrker. Men likevel evner jeg ikke å skape nye kontakter like lett som alle andre. Jeg sliter ikke sosialt, jeg er ikke redd for å snakke med og tilnærme meg mennesker. Men jeg føler andre mennesker får et urettferdig inntrykk av meg, og at jeg gjør meg selv uinteressant for andre. Jeg synes det er veldig flaut å snakke om. Min kjæreste har mange venner. Jeg har sjeldent mulighet til å si at JEG skal treffe venner. For det skjer nesten aldri. Hva kan jeg gjøre for å lettere bygge nettverk og få nye venner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Uff, dette forstår jeg kan være kjipt for deg å måtte kjenne på. Det å få seg venner handler ofte om tilfeldighet, på den måten at det er tilfeldig hvem man møter og i hvilken kontekst, og det er ofte litt tilfeldig om dere passer sammen eller ikke. Dette er ofte også veldig vanskelig. Du virker absolutt som en fin person, og jeg synes det er dumt at du skal tro at det har noe med hvordan du er. Det at man har vanskeligheter med å få venner trenger absolutt ikke ha noe å gjøre med hvor god eller kul av en person man er, og kommer ofte mer av mangel på litt flaks og tilfeldighet og mulighet. 

Jeg skjønner det sånn at du føler at du gir folk et feil inntrykk av den du er når du møter dem, og at de kanskje ikke synes at du er interresant. Jeg tviler på at de direkte synes at du er kjedelig eller ikke spennende nok, det er vel bare fordi du og de folkene ikke klikker så bra sammen, eller så kan det være fordi de ikke er interesserte i å utvide sin egen vennekrets. 

 

Jeg vil heller ikke nødvendigvis si at du burde endre på personligheten din for å passe inn med folk, men du kan jo prøve å skru opp sjarmen og virke litt mer gøyal, så folk får et inntrykk av at du har lyst til å finne på kule ting med dem? Det er noe folk ofte synes er en attraktiv ting med andre mennesker, i alle fall. 

 

Det med venner er ofte veldig vanskelig, og noen ganger så skjer det bare plutselig, og andre ganger må man jobbe skikkelig hardt for det. Prøv å søk ut en person du ikke kjenner men som du kan tenke å bli kjent med, og spør dem om dere kanskje skal ta en kaffe sammen en gang, og bli kjent! Det synes nok de er kjempe hyggelig, selv om det er litt vågalt og modig. De setter nok pris på det, og synes sikkert det er like hyggelig som du gjør, selv om det er skummelt. Eller så kan du prøve å ta opp kontakten og styrke opp de vennskapene du har nå, og de du har hatt før men som du kanskje har mistet litt kontakt med. Dette er begge to muligheter som kan hjelpe litt på, sånn at du får fler sosiale muligheter. 

 

Jeg skal legge en artikkel eller to om dette teamet under, som jeg anbefaler at du leser. Masse lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser