Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli kvitt angsten for å være alene hjemme?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Lurer på om det er normalt å ha angst for å være alene hjemme. Jeg er veldig forsikitg med ordbruket angst fordi jeg vet at det er forskjell på angst og det å være redd. Men jeg er snart 20 år og klarer ikke å sove uten samboer som ofte er på nattevakt. Dette skriver jeg nå kl 00:57. Jeg hører alle slags lyder, både kjøleskap og knirking skremmer meg veldig. Jeg er aldri 100% sikker på at det faktisk er kjøleskapet som lager lyd. Jeg blir helt svett, hjertet dunker og lyset MÅ VÆRE PÅ. Når jeg ikke ligger fast (jeg stivner) så prøver jeg å se etter om noen er i leiligheten. Det er helt grusomt å være alene for meg om natten. Har hatt slik siden jeg var liten. Kan ikke huske sist natt jeg følte meg trygg alene, for det har aldri skjedd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange som kan føle at det er litt ubehagelig å være alene hjemme. Når det er så vanskelig som  du beskriver det så er det ikke greit. Forstår at dette er belastende for deg.

Det du beskriver må være veldig ubehagelig for deg. Det å få en angstreaksjon på å være alene hjemme begrenser deg. Forstår at dette er vanskelig for deg. Du beskriver at du fryser til, eller er på vakt for å finne ut hvor lydene kommer fra. Dette gjør noen med kroppen din. Den er i en alarm reaksjon. Det er ikke bra at du har det slik. For når du har det slik du ofte har det så sliter det på deg både psykisk og fysisk.

Jeg vil anbefale deg å få hjelp slik at du kan lære å mestre følelsene du får når du er alene hjemme. Du kan bruke helsestasjon for ungdom og snakke med psykolog, lege eller helsesøster der. Går du på skole så kan du kontakte helsesøster på skolen din og få hjelp eller bli henvist videre. Fastlegen kan også hjelpe deg.

Du kan også lære deg psykologisk førstehjelp. Det kan være til hjelp. Jeg legger en artikkel under svaret som du kan lese.

Du kan også bruke hjelpe telefoner når du har det vanskelig. Du kan chatte eller ringe. Der er det mennesker som snakker eller chatter med deg og det kan oppleves trygt.

Det å følge pusten sin og fokusere på pusten kan gjøre at du slapper av bedre. Det er noen du kan prøve å trene på når du ikke er redd. Da er det lettere å greie å konsentrere seg om pusten når en er redd. Yoga og mindfulness trening kan være til hjelp for deg om du lærer deg slike teknikker.

Ønsker deg lykke til!

  

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser