Hopp til hovedinnholdet

Har kutta meg og er drittlei alt sammen. Hvordan skjule kuttet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kutta meg selv for første gang i dag fordi jeg er så drittlei alt sammen som skjer rundt meg. Jeg har blitt mobba og plaget siden jeg begynte i barnehagen, og da var jeg fire år gammel. Men det er ikke før jeg ble femten at jeg kutta meg selv, og jeg lurer på hvordan jeg skal skjule kuttet fra foreldrene mine? De kommer til å overreagere og sende meg til en psykolog eller noe hvis jeg forteller dem det. Håper på svar! Hilsen jente, 15 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt når du har det vanskelig. Det er ikke greit at du har blitt mobba siden du var 4 år gammel. Er det noen voksne som vet at du fortsatt blir mobba? Skolen har plikt til å prøve og hjelpe deg hvis du blir mobba på skolen.

Du kan snakke med helsesøster om hvordan du kan stelle såret for å unngå verk og stort arr. Silikonplaster kan hjelpe for å unngå store arr etter at huden er blitt skadet. Det er lurt om du bruker plaster og taper huden slik at sårkantene står tett mot hverandre hvis såret spriker. Bruk eventuelt strips. Det er også viktig at du holder såret rent og tørt. Det skal være nok å vaske med såpe og vann hvis du tenker at det har kommet noe skitt i såret. Legevakta kan også hjelpe deg med å stelle såret hvis du vil ha hjelp til det.

Du kan snakke med helsesøster om andre måter å reagere på når noe er vanskelig, slik at du kanskje kan unngå å skade seg selv igjen. Helsesøster kan også hjelpe deg å snakke med foreldrene dine hvis du vil. Eller du kan oppsøke helsestasjon for ungdom hvor du kan få hjelp til å stelle såret og vurdere hva som kan være god støtte og hjelp for deg videre.

Jeg har lagt ved noen artikler om selvskading. Kanskje du finner noen tips der som passer for deg. Se også oversikt over gode hjelpetjenester. Kanskje det er godt for deg å snakke med noen pr. telefon hvor du kan være anonym?

Jeg har også lagt ved en artikkel om hvor du kan få hjelp for mobbing.

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser