Hopp til hovedinnholdet

Være bra nok for andre. Jeg trenger virkelig hjelp til å finne meg selv igjen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har så mange tanker på alt som skjer rundt meg. Det kan føles ut som alle ser ned på meg av og til, til og med mine egne venner! Og dette får meg til å føle meg ukomfortabel. Helt siden 2017 starta så har jeg prøvd og være litt annerledes. Og jeg tror d ble bedre.. men nå er problemet at jeg ikke helt vet hvem jeg er.. som om jeg ikke kjenner meg selv 110%. Så jeg lurer på hva jeg må gjøre nå!! Jeg føler også at jeg får veldig press på meg for og være bra nok for andre.. så jeg trenger virkelig hjelp til å finne meg selv igjen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er viktig at du vet at man kan tenke og tro ting som ikke er sant. Kanskje tror du at vennene dine ser ned på deg, du vet ikke om det er sant. De følelsene man får er tolket ut fra egne tanker.  Hvis du lærer deg å tenke annerledes om deg selv, vil du også føle annerledes om deg selv.
 
I den perioden du er i akkurat nå er det ikke alltid så lett å vite hvem man er. Du ville forandre deg og være bra nok for andre, men du skal være bra nok for deg selv! Du er den viktigste i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv. Da må du tenke gjennom hvordan du skal være for at du skal like deg selv, ikke hva andre mener. Når du liker deg selv, vil det merkes i måten du er på, vennene vil forstå at du trives og har det bra og da vil de trives sammen med deg. 
 
Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson å snakke med som kan gi deg gode innspill og stille deg gode spørsmål som kan hjelpe deg i denne prosessen. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her, så slipper du å forklare så mye. 
 
Mens du venter på hjelp kan du lese den vedlagte artikkelen og det om selvbilde eller selvfølelse under her.
 
For enkelhet skyld kan en dele selvbilde inn i seks punkter.
Det ene er det fysiske. Mange føler seg bedre med seg selv hvis de trener regelmessig og spiser sunt. Dette er med å bygger godt selvbilde. Det å starte med å gå turer, deretter lett jogg eller eventuelt sykling, eller melde seg inn i et idrettslag for mer variert trening, kan være lurt. Dette er også en utmerket arena for å treffe mennesker som liker og som gjør det samme som en selv.
 
Den andre er det emosjonelle, følelser, hvordan man takler ting. Mange har en negativ selvinstruksjon, det vil si at de ofte sier til seg selv, "Nei, det kan jeg ikke, det tør jeg ikke, jeg er ikke god nok, jeg svetter i hendene, jeg rødmer og er usikker, jeg er dum etc."
Det vil hjelpe deg til å bli mer fornøyd og få det bedre med deg selv, hvis du jobber med å ha en mer positiv monolog med deg selv og erstatter eventuelle negative tanker med positive tankemønster. Da kommer du i en positiv sirkel. Den enkleste måten å jobbe med dette på, er å snakke positivt til deg selv og støtte og oppmuntre deg selv aktivt og regelmessig daglig. Du kan begynne i dag ved å si til seg selv; "jeg er en flott person og jeg liker meg selv", "det kommer til å gå bra", "det er ikke så nøye", "det går over", "jeg er bra nok som jeg er" og flere andre setninger som passer for deg. Det kan være til god hjelp at du jobber med å finne fram til noen slike enkle, oppmuntrende setninger og skriver dem ned på lapper som du henger opp f.eks. på speilet på badet og andre steder du ser ofte. Still deg opp foran speilet og si disse setningene til deg selv. Det virker litt uvant til å begynne med, men det virker positivt etter hvert. Husk at øvelse gjør mester, og du trenger mye og ofte trening på dette. Positive tanker og følelser om seg selv bygger selvbilde.
 
Det tredje er hva som gir deg mening. Hva er det viktige i ditt liv? Fritidsaktiviteter? Vennskap? Finn ut hva som er viktig og meningsgivende for deg å ha et større fokus på dette, det er ofte drivkraften i dagliglivet og gir oss mennesker en følelse av sammenheng. Det definerer også en del av den personen du er.
 
Det fjerde er kompetanse, hva er du flink til? Hva mestrer du? Dette er ofte forbundet med selvtillit, vi får selvtillit av å kjenne mestringsfølelsen over noe vi kan godt. Er det enkelte skolefag? Sportsaktiviteter? Hvordan kan du utvikle deg her? Ved å lage seg klare målsettinger og arbeide for de, steg for steg, bygger man også selvbilde i forhold til kompetanse. 
 
Det femte er tilhørighet, hvem eller hva kjenner du tilhørighet? Venner? Familie? Deg selv? Å definere dette for seg selv, bygger selvbilde, du blir bevisstgjort i forhold til roller og grupperinger.
 
Vi har mange forskjellige roller alt etter hvem vi omgås, og det å være bevisst rollene, og også maktfordelingen i rollene, gjør en bevisst både hvem en trives sammen med, de som er med og støtter en, og også de en blir sliten av, de som drar en litt ned. Da kan en velge mindre tid sammen med de som drar en ned, og heller velge å bruke tid med de som er støttende og positiv.
 
Det siste er summen av alt dette; Identitet. Når en har et avklart forhold til hvordan man ser ut, hvordan man tenker og føler om seg selv, hva som gir mening, hvilke kompetanse en har og hvem/hva/hvor en tilhører har en et noenlunde avklart bilde av ens identitet, hvem en selv er.
 
Vær aktiv, gjør de tingene du liker, tren, andre fritidsinteresser, vær ute med venner, dra til venner og familie. Snakk med folk, diskuter, begynn å vise de rundt deg hvem du er, hva du mener og hva du står for. Da får du bekreftelse på deg selv. Du er ei selvstendig jente og du kan bygge ditt eget selvbilde, se med andre øyne på deg selv. Du er verdifull for den du er, og du skal være stolt av den du er.
 
Etter hvert vil du oppdage at du blir sterkere og tydeligere for omgivelsene dine. Du bestemmer over deg selv og livet ditt og hvordan du vil ha det. Du bestemmer hva du skal bruke energi på. Begynn i det små, sett deg små mål, oppnå de, og fortsett. Da bygger du selvbilde. Du vet hvem du er og hva du vil.
 
Snakk med helsesøster!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser