Hopp til hovedinnholdet

En gutt i barnehagen får ikke lov til å gråte. Er dette greit?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått praksisplass i en barnehage og trives utrolig godt der. Men så er det et barn der på tre år, som jeg har fått høre av en som jobber der at han har blitt lært opp hjemme til at det ikke er lov å gråte. At det har noe med religionen å gjøre. Er det en religion som sier at det er ulovlig å gråte og være lei seg? Når han gråter bare gjemmer han seg og jeg får så vondt av han, fordi han er så redd for å gråte. Vi prøver å si til han at det er lov å gråte og trøster, men han er fortsatt redd og vil skule det. Hva kan jeg og de ansatte gjøre for å hjelpe han?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Så flott du tar så mye ansvar i praksisen din! Jeg er imponert over deg. 
 
Jeg deler din bekymring over det du forteller. Det er normalt og viktig at barn får lov til å utrykke følelsene sine og at de blir respektert. Det å gråte er nødvendig for å få det bedre etterpå, og det er alvorlig hvis barnet ikke får lov til dette. Det kan dreie seg om et syn på gutter og menn som innebærer at de alltid skal være sterke og ikke vise "svakhet", selv om det å gråte ikke er noe svakt i Norge. Hvis det er sånn for denne gutten bryter foreldrene med det som er god omsorg i Norge, og det betyr at det kan være nødvendig at barneverntjenesten hjelper foreldrene med oppdragelsen av barnet. 
 
Jeg vil be deg snakke med pedagogisk leder i barnehagen om dette, slik at dere kan samle og skrive ned bekymringer, og at leder kan ta dette opp med foreldrene og med barneverntjenesten om nødvendig. Jeg vil også foreslå at du snakker med lederen om hvordan du opplever dette, og hvordan det føles  når du prøver å trøste gutten. Det er ikke lett å se at barn ikke har det bra, og du har rett til å få støtte i praksisen din.
 
Jeg håper du har en fin praksis!
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser