Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg har en klump i magen som aldri går vekk. Jeg føler meg alltid stresset og jeg skjelver. Jeg gråter hver eneste kveld og tenker at jeg ikke klarer å leve lengere. Jeg har selvmordstanker daglig og jeg er veldig deprimert.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det ikke veldig lett. Jeg føler jeg ikke har noen ekte venner, fordi noen av dem bare sier ting videre og andre bare er ikke der for meg. Jeg føler jeg har en klump i magen som aldri går vekk. Jeg føler meg alltid stresset og jeg skjelver. Jeg gråter hver eneste kveld og tenker at jeg ikke klarer å leve lengere. Jeg har selvmordstanker daglig og jeg er veldig deprimert. Jeg har egentlig ingen å snakke med som jeg kan stole 100% på. Jeg har blitt dumpa av den eneste gutten jeg noen gang har følt noe for, og det er mange falske rykter om meg på skolen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg klaret ikke slutte å grine og jeg klarer snart ikke dette livet mere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13,

Takk for at du vil skrive til oss. Jeg synes det er leit å lese at du har det så vondt og vanskelig nå. 

Du forteller at du kjenner deg ensom, uten noen å snakke med og med venner som du ikke opplever som ekte venner da de sprer rykter om deg. Du kjenner deg også trist på grunn av at du har blitt dumpet av kjæresten din som du er så glad i. Du gråter ofte, er stresset, skjelver, går rundt med klump i magen som ikke går bort og har selvmordstanker. Det er ikke godt å ha det sånn. 

Jeg vil at du skal vite at det er mange som strever med ensomhet, depresjon og selvmordstanker. Det kan være vanskelig å tro på at livet kan bli bedre når man har det så vondt. Da er det viktig for meg å fortelle at det finnes god hjelp å få for det du strever med. Det hjelper å snakke om hvordan man har det, og det er viktig at du får andres støtte nå som du strever sånn. Ikke stå alene med dette. 

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Kanskje du kan fortelle mamma eller pappa eller en annen omsorgsperson? Foreldre ønsker det beste for barna sine, og kan være gode støttespillere både hjemme og ute. Du kan også ta kontakt med en annen voksen du har tillit til, kanskje en lærer på skolen eller en annen voksenperson? Du kan også gå til helsesøster på skolen, eller til helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Helsesøster har lang erfaring med å lytte til ungdom som strever, og kan hjelpe deg med veien videre. Du kan også ta kontakt med fastlegen din. Fastlegen har også mulighet til å henvise deg videre til psykolog dersom dere finner at dette blir riktig for deg. 

Et annet alternativ er å ringe gratis til Alarmtelefon for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der kan du snakke med dyktige og erfarne mennesker som kan komme med gode tips om hva du kan gjøre videre. 

Jeg legger også ved noen artikler om depresjon, selvmordstanker og ensomhet som jeg anbefaler deg å lese. Artiklene beskriver også verktøy for hvordan man kan jobbe seg gjennom det som er vanskelig. 

Jeg håper du synes dette var nyttig for deg. Jeg ønsker deg lykke til, nå og i framtiden. Du er verdt å få det bedre, jente 13. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser