Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg følt at verden har gått meg i mot.

Jente 15 år
 

Spørsmål
hei! i det siste har jeg følt at verden har gått meg i mot.
På skolen gjør jeg det dårligere enn før. Jeg får flere annmerkninger og gått ned noen karakterer i de fleste fag. Det er veldig mange som sier at jeg har blitt skikkelig frekk mot lærerne og forandret meg. Jeg har begynt å skulke ganske mange av timene. Vennene mine sier det er kjempe teit og at jeg burde bli med i timene. Jeg har prøvd å prate med læreren, men hun sa at det bare var tull. Når jeg våkner har jeg ikke lyst tilå gå på skolen, den eneste grunnen til at jeg drar på skolen er at foreldrene mine er hjemme når jeg våkner,så kan jeg jo ikke akkurat leke syk hverdag. Jeg vet det er en i klassen min som er på en annen type skole noen andre dager i uka. Kan hvem som helst søke om å være med på sånn type skole?
I det siste har jeg ikke vært sulten, og når jeg skal spise så tygger jeg maten, men føler at jeg ikke klarer svelge den. Jeg har også hatt brekninger nesten hver dag nå, i snart en måned. Jeg blir veldig kvalm etter jeg har spist. Jeg spiser 1 brødskive til frokost, noen ganger. Jeg spiser den frukten vi får på skolen drikker en sjokolade melk til lunch også spiser jeg middag. Jeg har blitt mer slapp enn jeg var før og har vondt i hodet nesten daglig. Jeg er 161 cm og veier 47,5 kg. Jeg føler at jeg er tykk og har lyst til å gå ned i vekt. jeg synes de som klarer å la hver å spise er heldige. Jeg lurer på hvorfor jeg føler at det er vanskelig å svelge maten. Holder jeg på å utvikle spiseforstyrelser? Hvordan kan jeg gå ned i vekt på en rask måte?
Det er flere som spør om jeg har problemer, det var en lærer som spurte om det når han ble sur på meg. Jeg ble ganske såret når til og med lærerne spør om hva som er problemet mitt. Det begyner jeg å lure på selv noen ganger også for jeg begyner pluttselig bare å gråte uten noen grunn.
Jeg har prøvd å prate med vennene mine, men de forstår ingen ting. Jeg har også prøvd å prate med noen lærere for skolen har ingen helsesøster, men lite hjelp i lærerne også.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Håper jeg får svar! Hilsen en som lurer på hva som er galt med meg selv
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det kan være slik at ting i perioder i livet er litt vanskeligere. Noen kan bli litt ute av seg eller litt triste og motløse en periode i puberteten, og det kan være noe som er forbigående.

Jeg syns at det kan være viktig at du faktisk får noen å prate med om hvordan du har det og som kan veilede deg litt for at du skal komme deg god inn på "sporet" igjen. For det første syns jeg at du skulle prate litt med foreldrene dine om hvordan du har det for tiden, og evt. få hjelp av dem til å finne ut av dette og få en skikkelig prat med kontaktlærer. Det er også aktuelt at du prater med rådgiveren på skolen (det er også rådgiveren som vet om alternative skoletilbud). Det kan hende at det er lurt at du får en prat med en psykolog fra PPT, eller at du går til Helsestasjon for ungdom eller til fastlegen din hvis du ikke opplever at det er bra nok hjelp å få hjemme og på skolen. Det er viktig at du ikke dropper ut, men fortsetter å gå på skolen og holde deg igang selv om det "lugger" litt om dagen. Sannsynligvis vil det bli bedre igjen etter litt tid. Prøv å fokusere positivt og kjenn på hva som ER bra i livet, hva du ER fornøyd med med deg selv og gjør ting som gir deg glede og energi. Trening er alltid en god ting å holde igang når livet går litt trått, og kontakten med venner er også viktig. Selv om de ikke helt forstår deg, så fortsett å være med dem og gjøre hyggelige ting.

Følelser kan også være tett knyttet mot matlyst. Selv om du føler at du ikke er sulten eller at det er vanskelig å spise, så fortsett å spise regelmessig. Spis sammen med andre slik at det blir en hyggelig situasjon, -da kan det gå lettere.Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om sjøvett?

Hva er promillegrensa for å føre en småbåt med motor?