Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å dø?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 13 år som lurer på om det er lov å dø. Hvis liksom en person vil dø kan den få lov til å gjøre det i Norge? Man velger jo ikke å bli født så hvorfor kan man ikke velge og dø?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk som skriver til oss i ung.no.

Jeg antar at du sikter til selvmord. Det er i seg selv ikke straffbart i Norge. Å bistå noen med å ta livet sitt eller å oppfordre noen til å gjøre, kan derimot være straffbar handling. 

Jeg vet ikke hva som gjør at du spør om dette. Hvis det er slik at du har tenkt mye på selvmord, har du det kanskje veldig tøft nå? Da håper jeg at du kan forsøke å snakke med noen om hvordan du har det, det kan være til hjelp for deg. Det kan for eksempel være en voksen i familien eller lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg synes også du skal titte litt på artiklene jeg har lagt ved.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser