Hopp til hovedinnholdet

tør ikke å åpne meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har slitt ganske lenge nå, sosialt sett, og har tenkt at det kanskje kan være en form for angst. Har også tenkt på selvmord et par ganger, ikke for seriøst, men det skremmer meg fortsatt. Jeg har klart å fortelle det til både læreren og foreldrene mine, og har vært hos helsesøster og legen min et par ganger, men jeg føler meg ikke noe bedre. Jeg føler meg rett og slett ikke komfortabel med å snakke så mye om følelsene mine, som jeg har holdt inne meg selv nå i flere år, og det ender ofte med at jeg bare begynner å gråte. Jeg føler at jeg ikke kan får sagt det jeg ønsker å si og at jeg lukker meg selv inne igjen. Klarer liksom ikke å stole på noen, og det føles ut som om alle bare dømmer meg. Føler ikke at jeg kan snakke med foreldrene mine mer, fordi jeg ikke vil at de skal bekymre seg, føler meg bare patetisk og dum når jeg prøver å åpne meg opp for legen eller helsesøster, og tørr ikke å fortelle noen av vennene mine i frykt for at de skal gå fra meg. Hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt. Særlig med tanke på at du syns det er vanskelig å åpne seg, så er det modig av deg å skrive til oss. Du klarer å sette ord på tanker og følelser på en veldig beskrivende og fin måte. Dette er en flott egenskap å ha når du skal søke hjelp. Det er lettere å forstå og hjelpe deg når du er så klar på hvordan du har det. 

Du skriver at du ikke helt greier å åpne deg. Det er mange som sikkert kjenner seg igjen i dette. Det er ikke bare enkelt å skulle finne ordene på det som er vanskelig i livet. Det kan virke uvant å snakke om følelser og problemer dersom man ikke er vant til det fra før. Ikke alle har like lett for å snakke åpent om personlige ting, og dette kan være en prosess som tar tid.

Samtidig har du slitt ganske lenge, skriver du, og du har til og med vært inne på tanken om selvmord. Dette er ting man alltid skal ta på alvor. Det er godt å se at du har klart å fortelle om dette til andre, tross at du sliter litt med å åpne deg. At andre vet hvordan du har det gir deg best mulig sjanse til å få riktig og nok hjelp. 

Det som jeg oppfatter som din problemstilling til oss, er hva du kan gjøre når du har det tungt men syns det er vanskelig å si det til noen. Du er ikke alene om å lure på det. Det er ikke lett å bære på vonde tanker alene. Det å skulle dele det med noen kan være utfordrende, og derfor har ung.no laget denne artikkelen som inneholder en del konkrete tips til hvordan du kan legge opp en samtale for å forklare noen om hvordan du sliter. Jeg håper du kan få litt inspirasjon der. 

Er det noen du stoler på enten i familien eller på jobben din, for eksempel, som du kan snakke mer med? Du kan også gå til en av de som du har snakket med før, for eksempel helsesøster. Selv om det er uvant og vanskelig å snakke om personlige ting, så blir det som regel litt og litt lettere etter hvert. 

Det kan være ekstra vanskelig å vite hvor man skal begynne når man er en person som ikke så lett åpner seg, slik som du beskriver deg selv. Kanskje du kan vise noen det du har skrevet til oss? Det gir en bra forklaring som kan få dem til å se hvordan livet er for deg akkurat nå.

Øv deg gjerne på å snakke med noen ved å ringe anonymt til hjelpetelefonen på nummer 116 123. Der er de vant til å lytte, og det er åpent hele døgnet. 

Når man tar et valg om å åpne seg opplever man ofte å komme nærmere folk, og de fleste jeg har snakket med om dette har følt seg lettet og mindre ensomme etterpå.

Lykke til. Jeg ønsker deg alt godt!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser