Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få antidepressiva av legen og hvor mye koster det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 år (snart 17), som har slitt med depresjon over lengre tid. Går ut over matlyst, skole og det sosiale. Jeg blir utrolig sliten av å være så deprimert hele tiden og ønsker å få anti deppressive tabletter for det. Snakker med psykolog i tillegg, men hjelper bare der og da. Foreldrene mine er helt i mot det, så spørsmålet mitt er om det er mulig å få det av legen uten at de får vite noe? Jeg har hørt at legen har taushetsplikt når man fyller 16. Koster det, og må jeg eventuelt betale selv for tablettene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver inn til oss i ung.no.

Du er helserettslig myndig, det vil si over 16 år og kan selv velge om  foreldrene dine skal vite om den helsehjelpen du får tilbud om. Se også artikkel om dine helserettigheter.

Du kan snakke med psykologen din om å forsøke antidepressiva i tillegg til samtaleterapi. Det er en lege som må vurdere en eventuelt medikamentell oppstart, her skal også psykologen din få uttale seg i forhold til den behandling du allerede er i gang med og effekten av den. Lege kan skrive ut resept til deg og da må du hente tablettene på apoteket. Der betaler du en liten egenandel. Det finnes flere typer antidepressiva, så prisen kjenner jeg ikke, men det kan du undersøke med lege når du er der til vurdering. 

Det er flere ting du kan gjøre selv for å komme deg ut av depresjonen din, så jeg synes du skal titte litt på artiklene jeg har lagt ved og se om du kan benytte deg av noen av de rådene som gis der, parallelt med at du fortsetter i samtaleterapien, som har en viktig plass i depresjonsbehandlingen, og kan hjelpe deg å endre negative tankemønstre og finne løsninger på problemer.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser