Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvmordstanker.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på tretten år og jeg sliter veldig med selvmordstanker. Det har den siste tiden hvert det eneste som jeg har tenkt på. Jeg har slitt med selvmordstanker veldig lenge nå. Jeg har gått masse til psykologer, men det får meg aldri til å tenke noe bedre. Det eneste jeg vil er å ta livet mitt. Jeg har ingen nære venner på skolen, ingen å snakke med om hvordan jeg faktisk har det. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg ta livet mitt når det er det eneste jeg vil?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tror at en av årsakene til at du har det vanskelig at du ikke snakker med noen om det du sliter med. Jeg tenker derfor at du har løsningen selv - snakk med noen igjen, slik du gjorde tidligere med psykologene, (f.eks helsesøster på skolen din, foreldrene dine, en lærer eller andre voksne som du stoler på) om det du sliter med.

Dersom du gjør dette så er jeg sikker på at du vil få det bedre med deg selv. Selvmord er ikke en fornuftig løsning på ens problemer. Det er ikke vanlig å tenke på selvmord veldig ofte. Men hvis det er slik at du er dypt fortvilet og opplever at livet ditt er vondt, vanskelig og umulig å forandre, så er det forståelig og normalt å få selvmordstanker. Hvis livet ditt er altfor tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til hvordan situasjonen kan bli mer fredfull og du slipper vekk fra det som er vondt og vanskelig.

I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har lyst til å leve lenger, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, kommer du til å klare å se at det finnes flere alternative veier ut av den fortvilende situasjonen du er i. Da er det sannsynlig at du får lyst til å leve videre og selvmordstankene forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat i dine mørkeste øyeblikk der du bare vil slippe vekk fra alt.

Du må snakke med noen om det du sliter med! Jo mer du forteller, jo lettere vil det bli å hjelpe deg. Hvis du føler at det er vanskelig å ordlegge seg, så skriv dine plager ned på et papir og gi det til den/de du snakker med.

Ikke gå alene med det du sliter med av selvmordstanker! Snakk med noen slik jeg har anbefalt deg her! Jeg legger ved noen artikler som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser