Hopp til hovedinnholdet

jeg føler meg konstant psykisk sliten og har dårlig samvittighet ovenfor alt.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg føler meg konstant psykisk sliten og har dårlig samvittighet ovenfor alt. Eksempel: Er moren min på jobb og jeg vil overraske henne med noe når hun kommer hjem (eks: rydde kjøleskapet, støvsuge ol.) får jeg sammenbrudd om hun ikke nevner noe positivt ved det. Jeg føler jeg må ha tilbakemelding/skryt, hvis ikke er det ikke bra nok. Jeg har ingen venner jeg kan åpne meg for, heller ingen familiemedlemmer. Derfor har jeg holdt dette lenge for meg selv, noe jeg tror har vært med på å gjøre alt verre. For typ 1 år siden, snakket jeg med skolehelsesøster ca en gang i uka i et halvt år. Dette hjalp veldig, men med ny skole nå, vil jeg ikke det. Jeg gråter meg i søvn så og si hver eneste natt, og er på grensa til å ikke takle det mer. Den eneste muligheten jeg ser nå er å kontakte helsesøster i kommunen, men jeg er usikker, for vet ikke om dette er alvorlig eller om jeg overtenker/overdriver alt. (Dette har vart i perioder i et par års tid nå, ikke i strekk, men det kommer og går)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Det er fint at du skriver til ung.no om dette. Du sier du er psykisk sliten  og at du har dårlig samvittighet for alt. Du har heller ingen venner eller familie du kan snakke med om dette og da blir det til at du selv tolker/mistolker/overfortolker og lager din egen versjon av alt og du tar alt negativt kan det virke som og det er ikke lett å komme ut av et spor når du først er inne i det. Men å prøve å snu på tankegangen og si til deg selv f.eks ; Jeg vet at mamma blir veldig glad om jeg har støvsuget, selv om hun ikke sier noe om det. Du kan også si til moren din at du hadde satt pris på om hun kunne gi deg litt ros for at du har gjort noe for å glede/overraske henne,-det er ikke sikkert hun tenker over at hun ikke gir deg tilbakemelding? De aller fleste av oss setter pris på å få noen gode ord og ros innimellom. 
Men jeg tenker det du vil kunne ha nytte av , er å snakke med noen om dette slik at du får satt ord på det og hjelp til å takle psyken din slik at du kan få det bedre. Du sier du har hatt god nytte av å snakke med helsesøster tidligere, og det vil jeg anbefale deg å gjøre igjen. I de aller fleste tilfeller , kjennes det bedre ut etter å ha fått delt noe som er vanskelig med noen. Helsesøster er vant med å snakke med ungdommer som strever og hun har også taushetsplikt. Du sier at du er på grensen til å ikke takle det mer, og derfor vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster i kommunen så snart som mulig før det går for lang tid. Når noe er vanskelig er det lett for at det bygges lag på lag og at flere vansker kommer til om du bare venter før du får gjort noe med det og kan få hjelp.

Håper du får rask hjelp og ønsker deg god sommer!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du eller noen du kjenner slitt psykisk?

Husk at du kan få råd og hjelp på www.ung.no/oss

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser