Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger virkelig hjelp, jeg har lenge blitt mobbet, å nå sliter jeg veldig med selvmordstanker som dukker opp nesten 24/7.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger virkelig hjelp, jeg har lenge blitt mobbet, å nå sliter jeg veldig med selvmordstanker som dukker opp nesten 24/7. Men det er aller verst om kvelden. Jeg har drevet med selvskading men har klart å slutte nesten helt. Jeg har vurdert på det sterkeste å ta livet mitt og har skrevet selvmordsbrev og lagt deler av planen klar... på natta for tiden drømmer jeg kun om ting som handler om at jeg dør... jeg snakket med psykolog før men ikke nå lenger, føler ikke det hjalp noe i det hele tatt. Jeg orker virkelig ikke mer...! Hva kan jeg gjøre for å få det bedre? pappa og mamma vet at jeg sliter men de vet ikke at jeg har selvmordstanker.. dette skal de aldri få vite heller. Begynner jo på VGs også så har Ingen å snakke med der...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Så flott at du skriver hit om dette! Det er første skritt til å få hjelp. Ofte er man flau og skamfull over det hele at man stenger seg inne med følelsene sine. Da er det lettere, og en god start å skrive anonymt til oss på ung.no!

Det er ikke flaut å søke hjelp, det er tvert imot veldig modig. Det å snakke om tingene sammen med fagfolk er helt avgjørende for å unngå å komme ut av disse vanskelige tankene. At du har vært hos psykolog tidligere og ikke syntes det hjalp, skal du ikke tenke på. Ksnskje du var uheldig og ikke traff en person du hadde kjemi med.

Det å få vanskelige følelser etter mobbing er helt normalt. At du kjenner på dette på som du skal på videregående er typisk. Du er på full fart inn i i noe nytt, og da er det normalt å bli mer følsom :-)

Det er vondt å høre at du har det så vanskelig at du tenker på selvmord

Når du har tanker om at livet ikke er verdt å leve, er det viktig å snakke med en voksen du stoler på om det. Det er kanskje ikke det du føler for å gjøre akkurat nå, men jeg håper du kan gi det et forsøk siden man vet at det hjelper best. Jeg har møtt mange som har vært usikker på å snakke med noen om selvmordstanker, men som har sagt at det var en stor lettelse etterpå å ha fortalt om det til noen. Da blir man ikke like alene om det og man kjenner kanskje at det er noen som kan passe litt ekstra på.

Du skriver at du ikke har noen å snakke med nå som du begynner på videregående. På alle videregående har de en elevtjeneste som er til for at elevene skal ha det best mulig på skolen. Helsesøster er en dal av elevtjenesten. Helsesøster er vant til å hjelpe elever som har det vanskelig på grunn av mobbing. Hun kan hjelpe deg. Nå før skolen begynner kan du ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. Der treffer du både helsesøster og lege. Alle har taushetsplikt, så du behøver ikke å være redd for at de sier noe til foreldrene dine med mindre du ønsker det selv.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser