Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det ikke bra, jeg føler meg alene og fikk selvmordstanker.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som ikke har det bra får ikke så veldig lenge siden opplevde jeg at mamma og pappa kranglet og jeg tror det var da det begynte, etter det begynte jeg å føle meg alene og jeg blir liggende i senga hele dagen og for ikke lenge siden fikk jeg selvmords tanker og ønsker av ogtil å dø. En gutt i klassen har tat kveletak på meg 5 ganger og jeg blir utestenkt på skolen... Pliss svar på dette hilsen jente 13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som du har mange tunge tanker og følelser inni deg og det er trist å høre at du har det sånn. Jeg forstår at det er veldig tøft for deg å ha det slik, og det er bra at du skriver til oss og ønsker hjelp for hva du kan gjøre videre.

Mange opplever å kjenne på tanken om å gi slipp på livet, kanskje spesielt i ungdomstiden. Det er mange forandringer i kroppen, men også i hodet. Det kan være lett å føle seg sårbar og utenfor, og det er forferdelig vondt å oppleve og bli utestengt på skolen. Dette er det viktig at skolen får vite om når sommerferien er over, fordi du skal ikke oppleve å være utestengt. Du har rett til å ha det bra på skolen, men lærere må få vite om det for å kunne hjelpe.

Et selvmordsforsøk kan også utløses ofte av en oppskakende opplevelse som en krangel, brudd med noen som sto deg nær, eller at du har mislyktes i noe på skolen. Den som er sårbar kan oppleve konflikter og det å mislykkes mye sterkere og verre enn andre gjør. Å føle seg tilsidesatt eller tråkket på kan føre til at man føler seg voldsomt sint og kjempefortvilet. Dersom en ikke får hjelp til å takle disse følelsene, kan det føles som om selvmord er eneste utvei, men HUSK at det alltid er en som vil hjelpe deg.

De aller fleste som har selvmordstanker slik som deg har egentlig ikke lyst til å dø. De har lyst til å ikke ha det vondt i livet og tenker derfor på selvmord som en måte å slippe å ha det vondt i livet. Kan det være at det er dette dine tanker handler om også? Du har det på en eller annen måte vanskelig i livet ditt i dag og jeg forstår godt at du ønsker en endring.

Det viktigste er å snakke om hvordan du har det. Det trenger du ikke å gjøre med noen du kjenner hvis du syns det er vanskelig, men du kan snakke med fagpersoner som kan være en støtte og hjelpe deg gjennom dette. Du kan enten oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor, eller du kan ringe alarmtelefonen for barn og unge, 116 111.

Nå kan det kjennes ut som at alt er forferdelig og ikke blir bedre, men med litt hjelp vet jeg at det vil bli det. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser