Hopp til hovedinnholdet

Redd fordi det er torden, lyn og mye regn ute

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og bor i oslo. Akkuratt nå er det torden og lyn ute, og jeg er kjempe redd. Jeg tør ikke engang sove. jeg trenger virkelig hjelp så fort som mulig, for det regner 62mm, så mye regn er det. Jeg håper virkelig på svar veldig fort. Hilsen livredd jente:0

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Når du får dette svaret så har sannsynligvis uværet gitt seg og da har du sannsynligvis lært mer om uvær. Jeg kan gi deg litt informasjon om lyn og torden som kanskje kan være beroligende for deg.

Torden, regn og lyn kan være skremmende, men det er sjelden farlig. 

Lyn er en gnist som oppstår når spenningen mellom et område med positiv energi møter et område med negativ energi i atmosfæren.

Torden er noen trykkbølger som oppstår av at luften utvider seg og trekker seg sammen igjen. Luften utvider seg rundt lyngnisten fordi luft utvider seg når det blir varmt og blir fort avkjølt igjen fordi lyngnisten varer så kort tid.

Lyd og lys beveger seg med ulik hastighet. Derfor kan man telle hvor langt unna lynet er. Kanskje det kan hjelpe deg til å fokusere på noe annet og bli mindre redd i tordenvær. Hvis det går 3 sekunder fra du ser lynet til du hører torden så er lynet ca 1 km unna.

Regn kan bråke hvis det regner mye. Men regn er ufarlig og består bare av vann. Det er sjelden det oppstår skader og oversvømmelser av mye regn i Norge. Hvis det blir skader av mye regn/vann så ordner voksne opp i det.

Det er lurt å snakke med noen om hva man føler og tenker på hvis man blir skremt og redd. Det er forståelig at du ble redd og mange synes uvær er skremmende selv om det oftest ikke er farlig.

Hvis du søker på nettet finner du flere gode tips om hva som er lurt for å unngå skader fra lyn. Som her for eksempel.

Håper svaret mitt hjelper deg sånn at du blir litt mindre redd. Været kan man ikke styret, så man må finne en måte å ha det best mulig med været sånn det er.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser