Hopp til hovedinnholdet

Min venninne er deprimert. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

En venninne har nylig fortalt meg at hun er ganske sikker på at hun har en alvorlig depresjon og har hatt det lenge, og sier at det ikke er før ungdomsskolen det ble skikkelig ille. Hun har ikke sagt noe om hva som gjør henne deprimert eller hva hun tenker på, og jeg føler ikke jeg er i en posisjon der det vil være greit å grave for hun har selv uttrykt at det er veldig vanskelig for henne å snakke om. Jeg har fortalt henne at jeg er her for henne og lytter, er glad for at hun forteller meg det og at om det er noe jeg kan gjøre så må hun si ifra. Hun har fortalt at det kun er meg, en annen venninne og kjæresten som vet om det, altså ingen voksne. Jeg lurer på om jeg bør si ifra til noen som eventuelt kan kontakte henne eller foreldrene. Jeg vil jo ikke gjøre noe verre for henne, men vet jo at det er bra om hun får snakket med noen om depresjonen og det har jeg også sagt til henne. Samtidig er jeg lei for at jeg ikke så at hun hadde det vondt før hun sa ifra, hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du høres ut som e veldig god venninne. Jeg tenker at du har gjort det rette. Du har sagt at du er der for henne og viser at du bryr deg. 

Jeg vil anbefale deg å oppmuntre henne til å ta kontakt med noen voksne hun stoler på. Det kan være foreldrene hennes, familie eller helsesøster på skolen. Hvis hun gruer seg til å snakke med noen voksne kan du tilby deg å være med henne. Det kan hende at hun bare trenger litt støtte og oppmuntring til å ta kontakt med noen voksne. 

Jeg vil ikke anbefale deg å gå bak ryggen hennes i første omgang. Hvis du blir veldig bekymret for henne bør du snakke med foreldrene hennes eller helsesøster på skolen, men da bør du si i fra til henne først. La henne få sjansen til å be om hjelp selv. Noen trenger litt tid før de er klar til å ta imot hjelp. 

Din viktigste oppgave er å være ei god venninne. Vær der for henne, men du skal ikke være en behandler. Gjør hyggelige ting sammen med henne og lytt til det hun har å si når hun har det tunt og vanskelig. 

Forhåpentligvis ønsker hun selv hjelp til slutt.

Jeg vil anbefale deg å lese artikkelen "Vennen min har det vanskelig -hvordan kan jeg hjelpe?" Den gir gode svar på hva en kan gjøre når en venn har det vanskelig.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser