Hopp til hovedinnholdet

Hver gang jeg er ute med venner får jeg en ukomfortabel følelse inni meg.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hver gang jeg er ute med venner og sånt så får jeg en så ukomfortabel følelse inni meg.. Altså, jeg liker meg best hjemme.. Var nylig i byen med en venninne og etterpå klarte jeg nesten ikke å sove pga jeg får en sånn vond følelse inni meg og jeg ikke klarer å tenke på noe annet. Det skjer hver gang.. Jeg liker liksom ikke å være ute med venner, men vil jo ikke være hjemme hele tiden.. Føler meg mest glad når jeg er hjemme med mamma (det er kun oss to som bor sammen, søsknene mine har flyttet ut for en stund siden), det føles bare så feil når jeg er med venner.. Er litt redd for hvordan det skal bli når jeg skal flytte ut om noen år...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skal vite at det er mange som føler det slik som du, men at det heldigvis går an å få hjelp til å takle dette. 

Det er nok mange ungdommer som kjenner som deg når de er ute blant andre mennesker. Dette kan komme av at du føler deg usikker sammen med andre mennesker, og det er det vanlig å kjenne på, spesielt i ungdomstiden. For noen kan dette bli litt plagsomt. Mange er sjenerte og når det blir plagsomt og til hinder i hverdagen kan det utvikle seg til sosial angst. Sosial angst er at man over tid plages av en sterk redsel i situasjoner hvor man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente eller ukjente. Ofte er denne redselen knyttet til at andre kan tenke negativt om dem. 

Om du kjenner at dette påvirker hverdagen din veldig mye og det er veldig plagsomt for deg, vil jeg anbefale deg at du snakker med helsesøster på skolen din og fortelle henne hvordan du har det. På den måten kan du også få hjelp til å sortere tanker og følelser slik at du får det bedre. Da kan det også være at du ikke lenger er så redd for hvordan det skal gå å flytte ut.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser