Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp til å bli mer glad og trygg på meg selv.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet egentlig ikke hvordan jeg skal forklare. Når jeg er på skolen så føler jeg meg så annerledes, jeg er en som er veldig utadvendt men alikevel føler jeg att det er rart. Jeg er venn med alle men jeg har aldri hatt en bestevenn som jeg kan forholde meg til. Å når jeg kommer hjem fra skolen så føler jeg meg rar, det føles ut som alt rundt meg er felt men samtidig føler jeg att jeg er kjempe heldig. Jeg pleier å føle meg deprimert veldig ofte. Noen netter sliter jeg også med søvn. Jeg trenger egentlig bare å få hjelp til å bli mer glad og trygg på meg selv. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig og plagsomt om du har alle disse tankene og følelsene om at du er rar og at alt rundt deg er feil. Og jeg forstår at du ønsker å bli mer glad og trygg på deg selv. 

Puberteten og ungdomstiden er en tid med store forandringer både kroppslig og mentalt. Det er helt normalt at en blir mer usikker på seg selv og sine roller. En går gjerne fra å være utadvendt til å bli mer opptatt av hva andre mener og tenker om en. Og om en setter seg fast i negative tankemønstre om seg selv og hvem en er, påvirker dette selvbildet. Og enkelte kan oppleve det som at en er deprimert.

Det viktigste du kan gjøre, er å forsøke å akseptere deg selv som den du er og at du er god nok. Ikke forsøk å være noen annen enn den du er og luft dine tanker med noen du stoler på. For det hjelper å snakke med noen når tanker og følelser gjør det vanskelig for en.

Jeg legger også ved noe artikler som jeg tror du kan ha nytte av å lese. her får du tips og råd om hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv;

Innadvendt utadvendt eller midt i mellom.

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre_den.

Samtidig anbefaler jeg deg å ta kontakt med en voksen som du stoler på. Helsesøster på skolen kan være en slik person. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for å få det bedre.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser