Hopp til hovedinnholdet

Hei Jeg har 2 ting jeg vil få ut. 1: stefaren min har flyttet ut, 2: Jeg hater meg selv

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har 2 ting jeg vil få ut. 1: stefaren min som jeg har kjent nesten hele livet flyttet nettopp ut og til en annen del av landet, og jeg klarer ikke håndtere situasjonen i det hele tatt. Jeg er helt fra meg konstant. Noen tips? 2: jeg hater megselv. Synes jeg er så jævlig stygg. Vil ikke vise meg blandt folk i redsel for at de skal synes jeg ser helt forjævlig ut. Av og til synes jeg jeg ser ok ut i speilet, men så ser jeg på kamera og vil rett og slett grine over utseende mitt. Hater alt ved megselv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Huff, dette var ikke hyggelig lesning. Jeg forstår godt at du er lei deg for at stefaren din har flyttet til en annen del av landet. Han høres ut som en viktig person for deg. Og hvis du har kjent han siden du var to år, har han vært betydningsfull voksen i store deler av barndommen din - på akkurat den samme måten som en biologisk far ville vært. 

Hvis du har lyst til å ta kontakt med han, syns jeg du skal prøve! Du kan for eksempel skrive et brev eller en mail til stefaren din - og fortelle han hva du savner og hva du ønsker deg tilbake. Jeg tenker at det aller viktigste er at du forteller hvorfor du har dette ønsket, og hva han betyr for deg. Da er det størst mulig sjanse for at han vil forstå deg og gjøre det som er best for deg.

Men husk at dette er sikkert ikke bare lett - verken for han, eller for din mamma. Etter et samlivsbrudd er det ofte mange vanskelige følelser involvert blant de voksne. Så hvis stefaren din ikke svarer tilbake slik du ønsker deg, er det viktig at du husker på at konflikten eller bruddet ikke er på grunn av deg eller noe du har gjort! Hvis stefaren din vet hvor viktig det er for deg å ha kontakt, kan han ihvertfall vurdere det. Du er tross alt en viktig person i livet hans!

Når det gjelder ditt syn på deg selv, må du jobbe med deg selv. 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til sitt eget utseende. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Forholdet til utseende inngår gjerne i en større helhet, selvbilde. For enkelhet skyld kan en dele selvbilde inn i seks punkter.

  1. Det fysiske. Mange føler seg bedre med seg selv hvis de trener regelmessig og spiser sunt. Dette er med på å bygge et godt selvbilde. Start med å gå turer, deretter lett jogging, sykling eller melde deg inn i et treningssenter for mer variert trening, kan være lurt. Dette er også en utmerket arena for å treffe mennesker som liker og som gjør det samme som deg selv.
  2. Det emosjonelle. Følelsene dine, hvordan du takler ting. Mange har en negativ selvinstruksjon, det vil si at de ofte sier til seg selv: "Nei, det kan jeg ikke, det tør jeg ikke, jeg er ikke god nok, jeg svetter i hendene, jeg rødmer og er usikker, jeg er dum…"

Det vil hjelpe deg til å bli mer fornøyd og få det bedre med deg selv, hvis du jobber med å ha en mer positiv monolog med deg selv og erstatter eventuelle negative tanker med positive tankemønster. Da kommer du i en positiv sirkel. Den enkleste måten å jobbe med dette på, er å snakke positivt til deg selv, og støtte og oppmuntre deg selv aktivt og regelmessig daglig.

Du kan begynne i dag ved å si til seg selv om og om igjen mange ganger for dag noen av følgende setninger: "jeg er en flott person og jeg liker meg selv", "det kommer til å gå bra", "det er ikke så nøye", "det går over", "jeg er bra nok som jeg er", " jeg gjør så godt jeg kan, så får det gå som det går", "andre liker å være sammen med meg", "jeg er like bra som alle andre", "pytt sann, det går an å leve med en og annen dårlig dag", "jeg ser bra ut" eller andre setninger som passer for deg. Det kan være til god hjelp at du jobber med å finne fram til noen slike enkle, oppmuntrende setninger og skriver dem ned på lapper som du henger opp f.eks. på speilet på badet og andre steder du ser ofte. Still deg opp foran speilet og si disse setningene høyt til deg selv. Det virker litt uvant til å begynne med, men det virker positivt etter hvert. Husk at øvelse gjør mester, og du trenger mye og ofte trening på dette.

Det er fullt mulig for deg å styre hva du bruker tid til å tenke på. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis negative tanker kommer over deg. La de negative tankene komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en negativ tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. Positive tanker og følelser om seg selv bygger selvbilde.

  1. Det som gir deg mening. Hva er det viktige i ditt liv? Fritidsaktiviteter? Vennskap? Politiske aktiviteter? Finn ut hva som er viktig og meningsgivende for deg, å ha et større fokus på dette. Det er ofte drivkraften i dagliglivet og gir oss mennesker en følelse av sammenheng. Det definerer også en del av den personen du er.
  2. Din kompetanse. Hva er du flink til? Hva mestrer du? Dette er ofte forbundet med selvtillit, vi får selvtillit av å kjenne mestringsfølelsen over noe vi kan godt. Er det skolen? Sportsaktiviteter? Hvordan kan en utvikle seg her?
  3. Din tilhørighet. Hvem eller hva tilhører du? Med hvem eller hva kjenner du tilhørighet? Venner? Familie? Deg selv? Å definere dette for seg selv, bygger selvbilde. Du blir bevisstgjort i forhold til roller og grupperinger.
  4. Summen av alle punktene; Identitet. Når du har et avklart forhold til hvordan du ser ut, hvordan du tenker og hva du føler om deg selv, hva som gir mening, hvilke kompetanse du har og hvem/hva/hvor du tilhører, har du et noenlunde avklart bilde av din identitet, hvem du selv er.

Hvis du har behov for å snakke med noen, kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din. Helsesøster har taushetsplikt og hun er vant med å snakke om disse tingene. Hvis det er vanskelig å si det, kan du skrive ut ditt spørsmål og mitt svar, så kan dere ta utgangspunkt i det.

Du kan også ringe Røde Kors sin hjelpetelefon for barn og ungdom på tlf: 800 333 21. Det er gratis å ringe fra fasttelefon og mobil. Telefonen er åpen mandag til fredag fra klokken 14.00 til 20.00. Denne tjenesten er også anonym.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser