Hopp til hovedinnholdet

Hvordan forbereder man seg på at noen er i ferd med å dø eller hvordan kommer man seg over det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Hvordan forbereder man seg på at noen er i ferd med å dø? Eller hvordan kommer man seg over det? Jeg har opplevd en god del dødsfall i det korte livet jeg har levd. Alle besteforeldrene mine, nær og fjern familie, klassekamerater, dyr og så videre. Det er en familievenn som er i ferd med å dø av kreft. Legene har avsluttet behandlingen og lar det bare gå en vei. De har ikke mer å gjøre, hun blir ikke bedre og ble ødelagt av cellegifta. Tror ikke jeg takler dette, jeg orker ikke mer dødsfall. Hesten min døde også for to år siden og jeg gråter enda over det. Skulle ønske det fantes en effektiv måte å komme seg over noe. Orker ikke mer sorg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til ung.no.

Det er veldig vondt å miste nære og kjære, og det er en vond tid du står ovenfor nå med din venn som er alvorlig syk. Jeg forstår godt at du synes det er veldig vanskelig, vondt og at du ikke orker mer sorg nå.

Dessverre finnes det ingen kur, ei heller en effektiv måte å komme seg over sorg på. Det vil ta tid, men det vil gjøre mindre vondt ettersom tiden går. Sorg kan ses på som et sår. I starten gjør det veldig vondt og for mange er såret så sprikende, verkende og uutholdelig vondt at en nesten ikke holder det ut. Etter hvert som tiden går, så leges såret. Det trenger pleie og omsorg for å gro raskere. Til slutt er såret lukket, men det vil for alltid være et arr der som minner om såret som en gang var. 

For deg nå er det viktig å pleie sorgen din. Og det skal du ikke gjøre alene. Du trenger gode, trygg og omsorgsfulle mennesker rundt deg nå. Mennesker som vil lytte og tåle alle følelser som vil komme. Du må også gi deg selv tålmodighet og også rom for at dette er veldig-veldig vondt. Det er ingen som kan ta sorgen fra deg, den må gå sin gang og du må holde og stå den ut. Husk på at det vil bli lettere etter hvert. Det vet vi.

Jeg tenker også det vil være godt for deg å snakke med noen utenfor familien, som eks. Helsesøster på skolen eller du kan ta turen innom Helsestasjon for ungdom i kommunen din. Be om samtaler og fortell om opplevelsene dine og hvor vanskelig det er for deg å stå i dette nå.

Jeg har lagt ved noen artikler, som jeg synes du skal lese.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Ungdom som har opplevd sorg

Trist jente (colourbox.com)

Her finner du eksempler på flere situasjoner der man kan oppleve sorg. Ungdom har kommentert hvordan de har opplevd å takle dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser