Hopp til hovedinnholdet

Sliter med arrene som sitter igjen etter selvskading. Hvordan kan jeg få fjernet disse arrene?

Jente 17 år
 

Spørsmål
for noen år siden slet jeg med selvskading, pga en veldig vanskelig tid jeg gikk gjennom. jeg skar meg selv på lårene så ingen skulle se det, men sliter med arrene som sitter igjen. når jeg tar solarium vises de enda bedre, de er store og hvite og veldig mange, de dekker så å si begge lårene nesten uten mellomrom. jeg har blitt en veldig livsglad person, men minnes på denne vanskelige tiden hver gang jeg f.eks går på do eller dusjer fordi jeg ser arrene som jeg HATER. jeg kan ikke bade i bikinitruse eller gå i skjørt uten svart strømpebukse, jeg kan ikke dusje eller skifte ordentlig. mine sexpartnere som har sett disse arrene har stilt masse ekle spørsmål, enkelt sagt så er det veldig ukomfortabelt for meg å ha disse arrene. jeg har søkt litt rundt på nettet, men ikke funnet ut det jeg lurer på: hvordan kan jeg få fjernet disse arrene? det hadde vært veldig fint hvis dere kunne hjelpe meg.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så godt å høre at du har lagt denne vanskelige tiden bak deg og at du har det bra nå.
Arrene er på en måte et vondt minne fra tiden som var tung. Jeg skjønner godt at du ønsker å bli kvitt dem.

Generelt blir slike arr mindre synlige med tiden. Det finnes behandlingsmåter og det er vanskelig å si konkret i ditt tilfelle hva som kan være aktuelt.

Arr som er fortykket og eleverte kan behandles med å injisere kortison via en sprøyte inn i arret. Denne behandlingen kan gjentas flere ganger med minst 1-2 ukers mellomrom. Det fører til en avflatning.
Trykkbehandling og silikonplater brukes for arr som ikke er for gamle.
Flere lasere har vært brukt for å behandle arr. Dette er spesielt aktuelt for arr som er rosa/røde i farge.
Behandlingen fører til en avblekning av fargen. Fargelaser kan også gjøre arrene noe flatere og jevnere. Behandlingen gjør arrene mindre synlige, men fjerner de ikke!
Avhengig av typen arr og lokalisasjon kan man få en vurdering av en plastisk kirurg og gjennomføre en kirurgisk fjerning.

Uansett behandling må en lege først vurdere arrene dine. Din fastlege kan henvise deg til en hudspesialist eller til en hudavdeling. Hvis du ikke ønsker å gå til din fastlege kan du bestille legetime på helsestasjon for ungdom. Får man tilbud om behandling i det offentlige koster det deg som en vanlig legekonsultasjon. Privat vil det være dyrere. Behandling med fargelaser privat avhenger av størrelsen på området. En vanlig pris er rundt 1500 kroner per behandling.

Jeg er overbevist om at du vil bli møtt med stor forståelse for problemet ditt. Du er langt fra alene om å ha gått igjennom dette. Håper dette var til hjelp og lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om trafikkregler?

Hvilke av disse er IKKE påbudt utstyr på sykler?