Hopp til hovedinnholdet

Jeg har et problem med sinne. Jeg blir utrolig fort sint liksom har like store raserianfall som en 4 åring.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem med sinne. Jeg blir utrolig fort sint liksom har like store raserianfall som en 4 åring. Det ekke det at jeg er dum elns jeg får toppkarakteren og alt men lunta mi er så jækla kort. Liksom hvis søsknene mine terger meg kan det fort hende en stol flyr gjennom rommet. Hvis jeg blir skikkelig sur, men jeg kan jo ikke "drepe" de rundt meg heller prøver jeg å roe ned sinne med musikk eller bare slå til ting så har jeg kan men det et ikke alltid dette fungerer. Så nå er det krise. Jeg må få sinne mitt i orden her altså. Jeg er egt ganske brutal av meg. Liksom når vi har rugby eller noe brutal sport i gymmen får jeg liksom gjort noe som "roer" sinne mitt. Jeg tror grunnen til at jeg er flink i sånne sporter der man er brutal fordi jeg kan legge alt i sinnet mitt å bruke det i timevis. Der har jeg mye å gi. Det er bare det, jeg suger som teamplayer. Hvis teamet ikke gjør som jeg "liker" slår sinnet mitt i feil retning og jeg kan "angripe" medspillerne. Så noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss om sinne ditt som jeg forstår at du strever mye med. Hvis jeg oppfatter deg riktig så ser du selv at ditt sinne går utover andre og at du kan kjenne på at du mister kontrollen.

Først og fremst er sinne en følelse vi alle har. Den har en funksjon og vi har bruk for den. Vi har sinne i ulike grader og det er forskjellig hvordan vi forholder oss til sinne. Noen opplever det som skremmende og skummelt mens andre liker kraften av den.

Det høres ut som at når du gjør noe fysisk så får du utløp for sinne ditt men at det kan bli mer eksplosiv i formen når noen gjør noe som irriterer deg.

Det høres ut som at du reagerer med mye sinne og at du kan ha nytte av å lære deg å regulere sinne ditt slik at det ikke går utover noen andre.

Sinne som er mer eksplosivt i formen endres raskt. Det vil si at det kan være vanskelig å stoppe opp. Det går fort og man mister evnen til å tenke og føle klart. Da gjør man ting på impuls og dette kan ofte medføre anger eller dårlig følelse i etterkant.

Mitt beste tips til deg er å forsøke å kjenne etter når du merker at du blir sint. For å få tilbake kontrollen kan du øve deg på ulike øvelser. Det kan være f eks å fjerne deg fra situasjonen en kort stund. Dette kan være effektivt for mange for å "hente seg inn" igjen.

Mange har nytte av å ha noe i hånda eller lomma, f eks en stein eller ball eller lignende, som man ved å klemme på får utløp for sinne samtidig som det kan hjelpe til å fokusere på å holde igjen impulser.

Det kan også være nyttig for deg å snakke med helsesøster om hvordan du har det med sinne ditt. Det kan være godt å ha noen å snakke med om det som er vanskelig.

Dersom du opplever at sinne ditt ødelegger mye av din hverdag og at du er bekymret vil jeg sterkt anbefale deg å snakke med noen slik at du kan få den hjelpen du trenger til å lære deg å mestre og regulere sinne ditt.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna