Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre når en hjelper bryter taushetsplikten?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jente på 14 her. Jeg har tatt noen timer hos en "Kjentmann" på skolen (de er som helesøster). Jeg har da fortalt mye om mitt liv og voldtekt, selvskading og selvmordstanker. Hun kjentmannen sa da først og lovt meg å ikke si dette til noen uten min tillatelse uansett hva det gjelds og hvor arvolig det var. Senere fortalte jeg om tingene (selvskading,voldtekt og selvmordstanker). Her om dagen fortalte hum meg om at de skulle sende et brev til barnevernet, noe som jeg ikke ville tillate. Hun sendte ikke brev (det jeg skulle tillate), men istede ringte hun barnevernet uten min tillatelse og uten at jeg visste det. Hun har også sakt dette til min kontaktlærer, rektor og gitt litt informasjon til andre lærere uten min tilatelse og da fortalt store greier. Jeg mener selv dette går på taushetsplikten hennes. Jeg mener hun har brutt den og fortjener straff, men hva burde jeg gjøre med det? Trenger hurtig svar! Hilsen desperat jente som skal snakke med barnevernet om to dager.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er forståelig at du blir skuffet når den du har betrodd deg til forteller det du har sagt videre mot din vilje.

Ingen offentlig ansatte hjelpere kan love å ikke si noe til andre. Opplysningsplikten er streng. Barneverntjenesten skal informeres hvis noen som jobber i skolen blir bekymret for at et barn eller ungdom ikke får god nok omsorg hjemme. Voldtekt, selvskading og selvmordstanker trenger ikke bety at du ikke får god nok omsorg hjemme. Men det er alvorlig og en "kjentmann" har muligens ikke mulighet til å hjelpe deg godt nok alene.

Det var bra at hun informerte deg om at hun sa noe videre. Barneverntjenesten har taushetsplikt, og når ungdom har det vanskelig så kan det være at flere hjelpere må prøve å hjelpe til samtidig. Kanskje også noen i helsevesenet. 

Du kan anmelde hun du snakket med for å ha brutt taushetsplikten overfor lærere. Dette kan du snakke med politiet om. Eventuelt ta det opp med fylkesmannen i fylket du bor i. Mye sannsynlig ønsker hun å hjelpe deg og har snakket med lærere for at de skal forstå og støtte deg i skolehverdagen. Hvis en offentlig ansatt mener at det er til "barnets/ungdommens beste" så kan vedkommende snakke med andre hjelpere. Men det er alltid en risiko for at den man prøver å hjelpe kan miste tilliten hvis man informere andre uten at det er avklart.

Jeg vet ikke om du klarer å oppnå noe ved å anmelde den "kjentmannen" du snakket med. Snakk gjerne med vedkommende og be om å få god informasjon om hvordan hun tenker at det hun gjør skal hjelpe deg. Forhåpentligvis har hun nå lært at hun aldri igjen lover noe hun ikke kan holde.

Barnevernet skal høre på det du har å si og ta hensyn til dine meninger. Si i fra hvis det er noe viktig de bør vite for å ikke surre dette enda mer til for deg.

Lykke til videre. Håper du får rask hjelp som hjelper.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Taushetsplikt i barnevernet

Taushetsplikt (ung.no)

Mange lurer på dette med taushetsplikt. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og når gjelder taushetsplikten?

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine