Hopp til hovedinnholdet

Kjæreste som blir sint og høylytt når han taper i dataspill, og jeg blir redd!

Jente 19 år
 

Spørsmål

Han jeg bor sammen med (og som jeg også er kjæreste med) har en lei uvane med å bli grusomt sint når han taper i noe, da spesielt dataspill. Han blir ikke sint på meg, men bare generelt sint. Han roper, slår i veggen, og kaster ting. Som regel går han på et annet rom, men jeg hører godt at han gjør det. Han har aldri slått meg eller ropt til meg eller vært truende mot meg på noe som helst måte. Problemet er bare at jeg blir så redd når det skjer. Han sier at jeg ikke skal bry meg med det, og at det ikke er noe spesielt, men jeg føler fremdeles et enormt ubehag når det skjer (og blir redd). Det skjer jo relativt ofte (ett par til tre ganger i uken), så jeg synes det er et problem. Nå er jeg også gravid, og jeg vet ikke helt hva jeg kan gjøre. Jeg har foreslått at han ikke skal spille sånne spill når jeg er hjemme (eller i det hele tatt) til han lærer å kontrollere sinne sitt, men disse forslagene avviser han. Hva kan jeg gjøre? Å slå opp er ikke et alternativ.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 19 år

Du skriver at kjæresten din blir grusomt sint når han taper, spesielt i dataspill. Han kan rope, slå i veggen og kaste ting. Han har ikke vært truende, høylytt eller voldelig mot deg, men du blir redd og føler ubehag når han viser sinne i forbindelse med dataspillingen. Nå er du gravid, og du synes det er et problem at han blir så sint. Du lurer på hva du kan gjøre. 

Så fint at du tar kontakt og setter ord på hvordan du har det. Det å rope, slå i vegger og kaste ting når andre er tilstede og blir skremt av det kalles for materiell vold. Det å oppleve materiell vold kan sammenlignes litt med å gå i et "minefelt", man vet aldri når det smeller og når det smeller så smeller det høyt. Selv om sinne og aggresjonen hans ikke er rettet mot deg kan det så absolutt være veldig skremmende og det å bli redd og føle ubehag er en helt naturlig reaksjon på det du opplever. Når vi blir redde settes kroppslige reaksjoner i gang automatisk. Bl.a kan du kjenne at pulsen går opp, hjertet slår fortere, du kan bli varm og kjenne ubehag i magen og andre steder i kroppen. Jo oftere dette skjer, jo lettere kan de samme reaksjonene settes i gang, gjerne av mindre ting enn første gangen. Dette kaller vi latent vold. Det ligger "i lufta". Det å oppleve dette ofte, som du beskriver, er verken bra for deg eller for barnet ditt. 

At samboeren din blir så sint og voldsom er hans ansvar - og det er han som selv må endre hva han gjør. Å passe på at du og barnet ditt har det bra er det du bør fokusere på. Det aller beste er om han får hjelp til å kontrollere sinne sitt på en annen måte! Frem til da kan du kanskje ha en plan for hva du kan gjøre de gangene du blir redd? Kanskje kan du ta deg en tur til en venninne eller en i familien? Snakk også med andre om hvordan du har det. Ta vare på deg selv. 

Du sier at det å slå opp ikke er noe alternativ. Det jeg vil råde deg til da er å prøve og snakke ordentlig med samboeren din om hvordan du har det når han blir så sint. Snakk om det når dere begge er rolige (f.eks en dag han ikke spiller), og fortell han om hvordan det blir for deg når han reagerer som han gjør. Fortell han at du blir redd. Du kan også ta opp dette med jordmor eller andre på helsestasjonen. Et annet alternativ er å ta kontakt med familievernkontoret der dere kan gå sammen til samtale.

Lykke til! 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser