Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil fortelle min venn at jeg føler meg trist, hvordan gjør jeg det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venn jeg gjerne vil fortelle at jeg ikke har det noe greit til... Men jeg vet Ikke hvordan... Denne vennen er jo da en nett venn så jeg kan nok ikke si det i person. Grunnen til at jeg ikke vil si det til noen andre er at han er den eneste jeg stoler på. Problemet er at jeg ikke vet hvordan han vil reagere.. Han er ett år eldre enn meg og har sannsynligvis ikke tid til en deprimert nett venn. Jeg vil virkelig ikke miste han som venn. (Jeg må forresten beklage at jeg ikke forklarer så mye, men jeg skriver dette på mobil og jeg må tydeligvis trykke på "space" knappen 2 ganger for å få ett mellomrom. ) Har dere noen råd for hvordan jeg skal si til han at jeg føler meg veldig trist? Fordi jeg trenger virkelig en venn å snakke med og ikke en voksen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.


Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du ønsker å snakke med noen om hvordan du har det, om du føler deg trist og lei. Og venner er viktige når livet føles vanskelig. Venner kan være en god støtte som kan lytte og oppmuntre en til å gjøre ting som er bra for en.

Men venner kan og skal ikke være terapeuter. Og noen venner som får vite om andres vansker kan bli bekymret og urolig for sine venner. Det gjelder spesielt om en får beskjed om, eller krav om at ingen må få vite om vanskene. Venner som sitter på slike hemmeligheter, kan synes det er vanskelig og at ansvaret kan føles for stort.

Vi har laget en artikkel om hvordan du kan hjelpe en venn som har det vanskelig, som jeg anbefaler deg å lese.

Her ser du at vi anbefaler at du i tillegg til å snakke med din venn, også snakker med noen voksne som kan hjelpe deg. På den måten kan din venn føle seg tryggere og det vil være lettere for vedkommende å fortsette å være din venn om han/hun vet at du får hjelp for dine vansker. For hvordan vedkommende reagerer, handler nok mest om hvor engstelig og redd vedkommende blir. Og det er det noe du kan gjøre noe med, ved å sørge for å snakke med noen andre.

For det hjelper å snakke med noen. Og jeg anbefaler deg først og fremst å snakke med dine foreldre. De kan være en god støtte, men det er ikke alltid så lett å snakke med foreldre om vanskelige ting. Derfor har vi laget en artikkel om dette som jeg anbefaler deg å lese. Her kan du få noen gode tips og råd.

Det finnes også flere gode hjelpetjenester å velge mellom. En av disse kan være fastlegen din, eller helsesøster på skolen. Her kan dere sammen finne ut hva du trenger av hjelp og hva du kan gjøre selv for å komme deg ut av tristheten

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser