Hopp til hovedinnholdet

klarer ikke mer kommer til å ta livet mitt

Jente 15 år
 

Spørsmål

klarer ikke mer kommer til å ta livet mitt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du tar kontakt med oss nå som du har det så vondt. Du skriver ikke så mye om hva det er som gjør at du føler du ikke klarer mer nå, men når man er så langt nede, så er det vanskelig å ha tro på at ting kan bli bedre.

Snakk med

... noen du har tillit til

Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å snakke med noen du har tillit til om hvordan du har det. Kanskje kan du snakke med en av foreldrene dine, eller en annen omsorgsperson, et familiemedlem eller en voksen du har god kontakt med? Du er ei jente på 15 år, og du bør ikke stå alene med dette!

... hjelpetelefon

 

Dersom du ikke har lyst, eller synes det blir for vanskelig å snakke med de rundt deg, kan du ka kontakt med Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Dette er et gratis tilbud, og du kan snakke med dyktige mennesker som kan støtte og hjelpe deg videre. Du kan ringe til de uansett tidspunkt.

... fastlegen

Jeg synes også at du skal ta kontakt med fastlegen din og fortelle at du har det veldig tungt, og at du vurderer å ta livet ditt. Fastlegen har erfaring med å lytte til ungdom som strever, og vil kunne henvise deg til psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Du kan også snakke med fastlegen din om hvordan du kan bli ivaretatt inntil du får komme til behandling på BUP. Noen kan snakke med helsesøster, eller ta kontakt med helsestasjon for ungdom, dersom de bor i en kommune som tilbyr dette.

Dersom du synes dette er vanskelig, kan du også vise fastlegen din hva du har skrevet inn til oss og ha dette som et utgangspunkt for en samtale.

... legevakten

Dersom du er redd for at du ikke kommer til å klare deg til fastlegen din er tilbake på jobb på mandag, så ring til legevakten på telefonnummer 116 117 eller dra til legevakten. 

Det finnes hjelp å få

Jeg får noen tanker om at det er en liten del av deg som fortsatt har et lite håp om at du kan få det bedre, og at det er denne delen av deg som har skrevet inn til oss nå. Jeg vil at du skal alliere deg med denne siden, og våge å ta kontakt med noen og fortelle at du har det veldig vondt. Vi på ung.no vet at det hjelper å snakke med noen, og det fins mye god hjelp å få, også for de som strever med selvmordstanker og selvmordsplaner.

Jeg legger til slutt ved en video om selvmordstanker og depresjon som jeg synes du skal se, og den kan du se ved å trykke her.

 

Ikke gi opp, jente 15, du er verdt å få det bedre. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser