Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om hun kan gå til psykolog uten at foreldre får vite om det.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det går ann å gå til en psykolog uten at foreldrene mine eller skolen får vite det? Jeg føler meg ganske desperat, når disse tankene bare løper rundt etter at en venninne avlyste en kino sånn et kvarter før vi skulle gå. Plutselig bare finner jeg ikke meningen med livet, å jeg vet jeg ikke burde, men hva om jeg begynner å skjære meg eller noe... Jeg har vært ensom i 2-3 år nå, eller siden jeg begynte i 7/8 klasse. Men i kveld fikk jeg bare lyst til å gråte, for jeg føler det er npe galt med meg. Så ja, bare lurte om de jeg kjenner må få vite det, eller om jeg kan holde det for meg selv om jeg går til en psykolog, og om jeg kan gjøre det, hvor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden du er under 16 år må nok dine foreldre vite om at du går til psykolog. For at du skal få et tilbud hos en psykolog så må du først snakke med fastlegen din, og siden du er under 16 år må du ha tillatelse fra dine foreldre før time med legen din. Legen kan så henvise deg til psykolog. Du kan også snakke med helsesøster på skolen din. Her kan du selv ta kontakt.

Men selv om dine foreldre nok må vite om at du går til behandling hos psykolog så skal psykologer, helsesøster eller annet helsepersonell respektere at du ikke ønsker å fortelle alt til foreldrene dine. Du kan be om at helsepersonell ikke gir informasjon til foreldrene dine, men i noen tilfeller kan de mene at det er nødvendig å si fra likevel.

Barn som har fylt tolv år skal selv kunne være med å bestemme hvilken informasjon som skal gis til foreldre. Når man har fylt 16 år har kan ikke helsepersonell gi informasjon til foreldre uten ditt samtykke. Men frem til du er 16 år har foreldrene dine krav på informasjon.

Det betyr ikke at de må ha informasjon hver gang du for eksempel har vært hos helsesøster/legen, men det betyr at helsesøster må snakke med foreldrene dine hvis han eller hun:

    • mener foreldrene dine trenger informasjon for å vite hvordan helsen din er.
    • mener foreldrene dine trenger informasjon for å kunne ta vare på deg.
    • mener det er best for deg.

Helsepersonell har dessuten plikt til å informere foreldrene dine hvis det er snakk om mer alvorlige psykiske lidelser, som for eksempel:

  • selvmordsfare
  • bruk av ulovlige rusmidler
  • fysiske skader på grunn av kriminelle handlinger

Jeg håper at du skaffer deg hjelp, og at du enten snakker med dine foreldre slik at de kan skaffe deg time hos legen din eller at du selv snakker med helsesøster på skolen der du går. Vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser