Hopp til hovedinnholdet

Vil kutte meg. Tips til hjelp?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har epilepsi og en stund gikk jeg på noen medisiner som skulle hjelpe meg, men de gjorde meg deprimert og suicidal og fikk meg til å ville ta selvmord. Så fant legene ut av at det var medisinene som hadde skylden for de suicidale tankene, og jeg byttet. Så gikk det plutselig mye bedre. Men nå for tiden føler jeg at alt kommer tilbake til sånn som det var før. Jeg gråter hver kveld, og gråt nå før skolen. Vet ikke hvorfor jeg er lei meg. Venninna mi klager til meg hver dag om at hun vil ta selvmord og begynne å kutte seg pga hun liker en gutt som ikke liker henne. Jeg liker ikke når hun liksom "overfører" all smerten sin til meg, det blir for mye for meg. Å takle både mine og hennes problemer. Faren min hadde litt alkoholproblemer før og det gikk veldig inn på meg. I tillegg føler jeg alltid at folk bryr seg like mye om meg som jeg bryr meg om dem, men det ender opp med at jeg finner ut at jeg ikke betyr noe for dem. Jeg føler meg aldri bra nok. Vil kutte meg,tips til hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar ansvar for deg selv ved å søke tips for å slutte å kutte deg.

Du beskriver at venninna di har negativ innvirkning på deg. Dette bør du ta på alvor. Kan du trekke deg unna venninna di eller si noe til henne om hva du føler og tenker? Si gjerne at du gjerne vil være støtte og en venn, men at du kjenner at du trenger å fokusere på hva som gir energi og overskudd. At du trenger å finne på noe morsomt og snakke om hva som hjelper når man har det vondt og vanskelig. 

Oppfordre gjerne venninna di til til å søke hjelp for det hun strever med. Og du trenger kanskje å jobbe med din egen selvtillit og selvfølelse. Det kan være fint å snakke med noen om hva som gir god selvtillit og god selvfølelse. Helsesøster på skolen, en venn, de voksne hjemme eller andre i familien?

Prøv å tenk ut en annen måte å reagere på enn å skade deg selv når du har det vanskelig. Høre musikk, gå en tur, skrive, lese, ring en venn, lage noe. Eller gjør noe som ikke gir arr og gir varige skader. Øv på å igjenkjenne tidlige tegn på at du begynner å få det vanskelig. Da er det lettere å gjøre noe med situasjonen slik at det ikke blir enda vanskeligere. Hvis du får erfaringer med at du kommer deg igjennom vanskelige perioder uten å skade deg, vil det sannsynligvis gå lettere og lettere etterhvert.

Du kan styrke din psykiske helse ved å:

  • Være en del av et fellesskap: delta i en gruppe, noe som engasjerer deg, idrett, politikk, håndarbeid eller hva som helst
  • Gjør noe du liker og som du føler at du får til: Prøv gjerne noe nytt som du vil lære eller bruk tid på noe du vet du kan
  • Gjør noe meningsfullt: Hva kan du bidra med? Hvem trenger din hjelp? Man kan faktisk hjelpe seg selv ved å hjelp andre.

Jeg legger ved noen artikler som kanskje inneholder noen tips du kan bruke. Håper noe av det jeg har skrevet kan være til hjelp.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser