Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har depresjon?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente og lurer på om jeg har depresjon. Jeg har egentlig ikke noe grunn til å være deprimert. Jeg har 5 gode venner, en super familie og har det ganske fint på skolen. Våren 2017 var jeg ikke bra. Jeg følte at jeg ikke kunne være med vennen min og at jeg burde sitte inne og være usosial.Jeg stresset mye over masse forskjellige ting blant annet skole. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare hva jeg følte,men det var noe som som dette: Jeg er alene på en parkerings plass i mørket. Det eneste lyset ver en lyktestolpe.Problemet var at parkeringsplassen var omringet av høye gjerde som jeg ikke kunne klatre over.Jeg går sakte mot lysstolpen. Når jeg kommer til gjerde ser jeg at det ikke er bare et lys men mange tusen. Det er som en by son som Tokyo. Selv om det er mørkt er det så mange lys som lyser opp. Jeg prøver å komme meg til lysene, men klarer ikke. Mørket ombringer meg og jeg er alene på den inngjerdet parkeringsplassen. Helt alene, mens jeg ser på lysene jeg ikke får takk i

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret og mistenker at du er deprimert om du opplever deg selv i den tilstanden som du beskriver. Men om det du beskriver er tegn på depresjon eller ikke, er vanskelig å si uten å vite mer om hvordan du har det. Men uansett har du hatt en stressende periode og det påvirker naturlig nok både tanker og følelser.   

Det er helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og overgangen fra å være trist og stresset til å være deprimert er glidende.

Vi har laget flere artikler om hvordan en kan hjelpe seg selv ut av depresjonen, som jeg anbefaler deg å lese:

"Hjelp deg selv ut av depresjonen"

"Trening beskytter mot depresjon"

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre.Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at du i vår tenkte at du ikke kunne være sosial og valgte å følge den tanken ved å sitte alene hjemme. Selv om en vet at det hadde vært mye bedre for deg å være sammen med venner og ha det hyggelig.

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp på nytt, så overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Velg heller å gjøre gode ting for deg selv, selv om det ikke føles riktig. 

Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Sammen kan dere finne ut om dere bør kontakte fastlegen din eller noen andre. Ofte hjelper det å snakke om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet.

Du kan også kontakte helsesøster på skolen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være årsaken til at du føler deg slik du beskriver og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv.

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser