Hopp til hovedinnholdet

Vi skal ha presentasjon foran hele klassen, hvordan kan jeg slippe det?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no! Jeg skal ha en presentasjon på mandag foran hele klassen og vi er 32 stk..! Før jul så har jeg blitt skikkelig sjenert med å være blant folk, og det verste jeg vet det er å ha presentasjon foran klassen.. Jeg mener det, det er skikkelig ille! Jeg vet alle må igjennom det, men dette er serriøst en spesiell hendelse! Jeg har snakket med lærer og rådgiver.. Ingenting hjelper! Og jeg var hjemme idag for jeg var redd vi skulle ha den idag.. Det går ikke an at man må være hjemme en hel dag pga at man skal presentere! Går det ann og få noe greier fra legen som gjør at man slipper dette? Jeg ønsker virkelig ikke å være hjemme og få massse fravær pga en presentasjon! Det går ikke.. Jeg er veldig skoleflink men når det kommer til muntlig er jeg ikke det. Og for meg så må jeg si at det er deprimerende å være hjemme en dag pga det. Dessuten er jeg verdens verste til å forklare ting..! :(( Jeg er bare vant med å presentere for 5 stk siden vi var bare 3-4 stk i klassen i fjor.. :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du synes det er vanskelig å skulle holde en presentasjon foran hele klassen om du har følelser og tanker som er så vonde at du velger å holde deg hjemme. Samtidig er det bra at din fornuft forteller deg at dette ikke er en bra løsning på problemet.

Jeg ser at du ønsker en annen løsning, der du slipper å holde presentasjon, selv om du også sier at du vet at alle må gjennom det. Om fastleger gir legeerklæring for å slippe å holde presentasjoner i skolen, er jeg litt usikker på, men vurderes vel i hvert enkelt tilfelle. Men om du er så plaget som du beskriver, er det viktig at du får hjelp.

Å ha slik angst for å snakke høyt i klassen er noe mange sliter med. Og hvis du har hatt noen tidligere opplevelser som ikke har vært helt bra, er det naturlig at alarmen slår seg på og angsten tennes når en skal opp i lignende situasjonen. Kroppen og hodet vårt er opplært til å reagere med angst når vi oppdager fare. Det er en normal og viktig respons for å overleve.

Den første reaksjonen vi får når vi få angst, er at vi ønsker å rømme fra situasjonen. Finne en måte å slippe unna. Og da kan vi bli nokså kreative. Det er vel kanskje der du er nå? 

Men noen ganger slår alarmen seg på når det ikke er fare på ferde og det er ganske upraktisk. For hvis en stadig unnviker slike situasjonen, vil en aldri lære at de ikke er farlige. For hva er det verste som kan skje? Og ønsker du å lære deg å kunne snakke høyt i en forsamling, eller er det noe du tenker at du ikke vil gjøre noen gang resten av ditt liv? Svaret på dette avgjør om du skal finne måter å unngå å holde presentasjoner, eller om du skal øve deg på å overvinne angsten.

For det går an å trene seg på å gradvis tåle sin angst og lære seg av å være så redd. Vi har en artikkel om dette her som jeg anbefaler deg å lese. Husk også at øvelse gjør mester.

Ellers anbefaler jeg deg å snakke med kontaktlærer og sosiallærer på nytt. Du er nok ikke den eneste eleven som synes dette er vanskelig, og hvis du får fravær pga. dette, må de forstå at angsten din er så ubehagelig at du trenger hjelp til å øve på å tåle den ubehagelige følelsen. Du kan jo også la dem få lese det du har skrevet her?

Her er også en god artikkel om råd og tips når en er nervøs for å holde en presentasjon; "Nervøs før framføringer og muntlig eksamen?" Som jeg anbefaler deg å lese. 

 

Du kan også kontakte PPT for videregående skole, eller be om å bli henvist. Her kan du få snakk med psykolog som kan gi deg støtte og hjelp til å møte og overvinne angsten for å snakke for klassen.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser