Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon, selvskading og har selvmordstanker.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med depresjon i snart et år. Jeg føler meg ikke spesielt godt likt og sliter sosialt. Pågrunn av dette så sliter jeg med aggresjonsproblemer både hjemme og på skolen. Har ikke snakket med familien om dette. Mamma vet at jeg har selvskadet fra tid til tid, men har aldri gjort noe med det. Nå er jeg der hvor jeg er suicidal og bare ønsker å gi opp... Jeg trenger hjelp men hvordan?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Noen ganger er livet så vanskelig at man ikke klarer å se noe håp og man føler at det ikke er noen andre løsninger enn døden. Selvmordstanker og tanker om at man ikke har lyst til å leve lenger, er på en måte tanker og ønsker om å slippe å måtte streve og slite med tunge ting i livet sitt. Dette er forskjellig fra å virkelig ville begå selvmord og dø fra livet. Får man hjelp og får snakket med noen profesjonelle så får man kommet seg igjennom det som man synes er vanskelig og selvmordstankene vil gradvist forsvinne.

I psykiatrien ser man at selvmordstanker ofte er et resultat av depresjon, store stressfaktorer (skilsmisse, død, oppsigelse, økonomisk krise o.l.) eller andre psykiske plager og at man derfor ikke klarer å tenke fremtidig, målsiktig eller rasjonelt. Man er ofte inne en tankemodus preget av håpløsthet og negativitet når man vurderer selvmord. Det er derfor slik at man skal hjelpe personen som sliter med å komme seg ut av denne vanskelige perioden. Med en gang man har det bedre så er det slik at selvmordstankene opphører. Ofte kan mennesker se på selvmordstanker som en befriende tanke fordi det kan anses som en flukt fra problemene sine mens man sliter psykisk. Å forhindre at folk tar sitt eget liv er psykiatriens oppgave. Dette er for å gi folk sjansen til å se annerledes på livet når den vanskeligste perioden er over.

Hvis du har selvmordstanker så anbefaler jeg deg å skaffe deg hjelp. Snakk med moren din og vis moren din det du har skrevet her til oss i UNG.no. Jeg er sikker på at hun vil ta deg på alvor og sørge for at du får time hos fastlegen din og får hjelp med det du sliter med. Du kan også selv ta kontakt med helsesøster på skolen der du går. Vis gjerne helsesøster det du har skrevet her til oss i UNG.no.

Hvis du har det vanskelig og trenger en nøytral person å snakke med, så kan du også ringe støttetelefoner og snakke med noen når du har behov for dette. Dette kan også fungere som en god forberedelse på å snakke med en profesjonell om dine plager og vil kunne være et godt springbrett for å begynne å sette ord på alt du sliter med. Problemer føles alltid litt mindre når man deler dem med noen og kan hjelpe deg å få ting litt på avstand og få tømt tankene og følelsene sin litt. For eksempel kan du ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på tlf: 116 123. Du vil kunne snakke om alle slags problemer og tjenesten er anonym. Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud for alle mennesker, uansett alder. Det er gratis å ringe. Du kan også ringe Røde kors sin hjelpetelefon for barn og ungdom på tlf: 810 333 21. Denne tjenesten er gratis å ringe fra fasttelefon og mobil. Telefonen er åpen mandag til fredag fra klokken 14.00 til 20.00.

Jeg legger ved noen artikler som jeg tror du kan ha veldig god nytte av å kikke litt på. Lykke til!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser