Hopp til hovedinnholdet

Jeg er nedstemt og føler jeg er i en ond sirkel

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Siden ca April har jeg slitt med nedstemthet eller hva jeg skal kalle det, og det forverret seg sterkt etter sommerferien startet. Jeg sluttet rett og slett å ha interesse for å ta vare på hesten min lengre, alt har blitt et ork. Jeg er sliten hele tiden og hodepine som jevnt dukker opp. Etter en sommer med dette, hvor jeg trodde at alt kom til å bli bra etter at skolen startet igjen, ble alt bare verre. Jeg har perioder hvor det går helt greit, så perioder hvor jeg griner mesteparten av tiden. Tror jeg kan begrunne det til at jeg har faktisk ingen venner, eller man kan vell se på de som venner men jeg trodde de var bestevennene mine. Ting som vi pleide å gjøre sammen før, har de sluttet å inkludere meg på festing og slikt. Så hver periode hvor ting er litt verre, starter med at jeg har fått hørt at de har gjort noe som de ikke har inkludert meg på igjen. Jeg har virkelig ikke energi til å gjøre noen ting som helst lengre, og jeg griner hele tiden. Det føles som en ond sirkel.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du er nedstemt, sliten, trist, gråter, har lite initiativ og hodepine, samt at du opplever at vennene dine ekskluderer deg på festing og slikt. Det er viktig å føle seg som en del av et fellesskap. Men det er vanskelig å forandre andre. Er det noe du kan gjøre selv for å bli mer inkludert?

De plagene du nevner kan ha mange årsaker. Kanskje det handler om vennskap? Men det kan også hende at det handler om flere ting samtidig som: søvnmangel, mangeltilstander i kroppen, problemer hjemme osv. Be gjerne om en helseundersøkelse hos helsesøster eller fastlegen din. For å utelukke sykdom.

Kanskje du trenger helsehjelp for å få det bedre. Eller kanskje det hjelper at lærer, noen voksne hjemme eller noen andre på skolen hjelper deg til å få kontakt med andre? Det kan være lurt å si noe om hvordan man føler seg. Så er det viktig å passe godt på seg selv med tanke på nok og god søvn, regelmessige måltider, være ute i dagslys og frisk luft hver dag, holde deg i aktivitet gjerne daglig og så videre. Det er lett å glemme å passe på seg selv når man har det vanskelig, og hvis man ikke passer på seg selv kan man få det enda verre.

Prøv å finne noen hjelpetanker du kan bruke når du har det vanskelig. Hva kjennetegner situasjoner hvor du har det litt bedre? Snakk med en venn eller prøv å avled deg selv når ting er vanskelig. Ikke vent lenge med å søke hjelp hvis du fortsetter å ha det så vanskelig. Håper du får det bedre snart. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse