Hopp til hovedinnholdet

Jeg tør ikke å gå alene noen steder der det er mange folk fordi jeg ikke har mange venner. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. De siste årene har jeg slitet med sosial angst. Det har blitt veldig plagsomt. Jeg tørr ikke å gå noen steder der det er mange folk alene. Jeg tørr ikke å gå på butikken alene. Jeg klarer ikke å ta bussen alene. Jeg er veldig redd for å møte på folk jeg kjenner, for eksempel folk på skolen eller klassen. Da ser jeg at de henger med mange folk og har mange venner osv. Det har ikke jeg, derfor liker jeg ikke å gå alene. Jeg føler da at de ser at jeg ikke har mange venner osv. Jeg tørr nesten ingenting alene. Det hjelper alltid å ha noen med. Men selvom føler jeg meg litt stresset rundt mange mennesker. Det er ikke så lett å beskrive dette. Jeg har fortalt dette til foreldrene mine. De blir bare sur og sier at jeg er nødt til å lære meg å leve alene. Jeg får ikke noe hjelp til dette, og jeg vet ikke hvordan jeg skal løse dette alene. Jeg har ingen å snakke med om dette. Føler meg veldig alene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har det vanskelig nå, og ønsker å finne ut av hvordan du kan løse dette. Da er det fint at du skriver til oss.

Ofte er det veldig vondt å gå alene med slike tanker som du har. Det høres ut som om tankene du har om at andre vil se at du ikke har mange venner hvis du går alene er det som gir deg mest ubehag. Kanskje føler du deg litt ensom. Noen føler seg ekstra ensomme i ulike situasjoner hvor det er forventet at alle skal være sosiale og ha det gøy, som for eksempel på bussen, på kjøpesenter, i helger eller ferier.

Det er trist å lese at foreldrene dine bare blir sure og du ikke får noe hjelp med dette. Jeg syns du skal gå til helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom og snakke med helsesøster der. Det er viktig at du får snakket om hvordan du har det og hvordan situasjonen din påvirker deg. Gjennom samtale kan du få hjelp til å sortere tanker og følelser, og da kan du se hva dette skyldes og få det bedre. 

Alt kan føles håpløst nå, men med hjelp vet jeg at du kan få det bedre. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser