Hopp til hovedinnholdet

Før var jeg veldig "populær", utadvent og var mye ute med venner

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 14 år gammel jente som er ganske sjenert. Før var jeg veldig "populær", utadvendt og var mye ute med venner. Men nå går det egentlig bare nedover og nedover. Jeg er ganske sjeldent med venner, kanskje 1-2 ganger i uken (lite for meg!) og de andre begynner å uinkludere meg mer og mer. Jeg tror grunnen til at dette har skjedd er pga. En hendelse som skjedde i Spania for 2-3 år siden, da det var en ukjent mann som ville at jeg skulle bli med han og prøvde å få meg til å bli med han i den siste uka av de 2 ukene på ferie. Dette gjorde slik at jeg ble veldig sjenert og redd for å være med nye mennesker. Jeg føler på en måte at jeg ikke passer inn i gjengen, siden jeg er så sjenert og alle dem så utadvendte. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

I ungdomstiden er det mange som opplever at de endrer seg på en eller annen måte. Noen opplever at de blir mer sjenerte, slik som du skriver. Det kan være vanskelig å kjenne på, men i de fleste tilfeller går det seg til.

Det er også mange som opplever at venner "vokser fra hverandre" i ungdomstiden. Man får andre interesser og liker andre ting enn før, og så passer det ikke helt med de vennene man hadde. Det kan være veldig vondt å kjenne på følelsene rundt det, men samtidig er det en fin sjanse til å bli kjent med nye!

Jeg forstår at det er vanskelig for deg å ha det sånn som du har det nå. Det er vondt å kjenne på at man står utenfor. Du ønsker ikke å være sjenert, eller å trekke deg unna. 

Den opplevelsen du hadde i Spania var ubehagelig for deg. Denne mannen gikk over grensene dine i forhold til det han gjorde for å prøve å få deg til å være sammen med han. Jeg forstår godt at du tenker på det og at du tenker at det kan ha en sammenheng med hvordan du er nå. Samtidig tenker jeg at det er viktig å bearbeide den hendelsen slik at den ikke får så stor kontroll på hverdagen din!

Kan du snakke med foreldrene dine om det som skjedde i Spania? De vet sikkert om det fra før, men vet de at du fortsatt tenker mye på det? Jeg synes du skal snakke litt med dem om det. Det kan hjelpe å sette ord på tankene du har rundt det som skjedde. Hvis du ikke vil snakke med foreldrene dine kan du snakke med for eksempel helsesøster. 

Hvis du får snakket om det som skjedde i Spania, og jobbet med tankene om at dette er grunnen til at du er sjenert, så kan det være at du får energi og lyst til å gjenoppta kontakten med vennene dine. Eller finne nye venner!

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Har du opplevd å ikke passe inn?

Bilde av gutt ute på gata (www.colourbox.com)

Du tenker kanskje at det er kjipt å ikke være interessert i de samme tingene som vennene dine? At du ikke har så lyst å gå på den samme skolen som "alle andre"? Men har du tenkt at det er viktig at noen gjør noe annet enn "resten"?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser