Hopp til hovedinnholdet

Jeg sitter i rullestol og sliter veldig med psykiske ting, er redd for alt hele tiden og skjønner ikke helt hvorfor akkurat jeg ble født sånn.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sitter i rullestol og sliter veldig med psykiske ting, er redd for alt hele tiden og skjønner ikke helt hvorfor akkurat jeg ble født sånn. Mange sier jeg burde snakke med en psykolog, jeg klarer bare ikke å snakke ansikt til ansikt om problemene mine.. Kan dere hjelpe meg med en måte. Eller hjelpe meg med å finne organisasjoner med funksjonshemmede så jeg føler meg mer velkommen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Så fint at du skriver til ung.no og ber om råd når du har det vanskelig.

Jeg forstår at du strever psykisk og det må være slitsomt å føle seg redd hele tiden. Du har jo tydeligvis hatt det sånn lenge når du sier at du ikke skjønner hvorfor du ble født sånn. 

Du skriver at mange synes du skulle gått til psykolog. Det betyr forhåpentligvis  at du har venner og familie som bryr seg om deg og ønsker å hjelpe deg. Du klarer kanskje ikke selv å tenke hvilken hjelp som vil være best for deg.  Det er mange som synes det er ubehagelig å skulle snakke med fremmede om personlige ting eller følelser. Ofte blir det imidletrtid lettere når man blir  tryggere på situasjonen. Husk at den du velger å snakke med er vant til å sette seg inn i andres situasjon og faktisk har utdannet seg spesielt til dette. Hvis du snakker med en psykolog eller andre i helsevensenet har de også ofte et godt kontaktnett og god kjennskap til hvem som kan hjelpe deg videre.

Jeg råder deg til å snakke med foreldrene dine om dette og så kan dere sammen bli enige om hva som er best for deg. Du kan også oppsøke helsesøster på skolen din - hun er også vant til å snakke med ungdom og kan hjelpe deg. 

Det finnes flere foreninger for funksjonshemmede som sikkert kan være bra for deg å bi medlem av. I en slik forening vil du også lettere føle tilhørighet med andre som også har et handikap. En av dem "Unge funksjonshemmede" har mye interresant informasjon på siden sin. Jeg ville sett litt på den hvis jeg var deg. Du skriver ikke hvilken type handikap du har som gjør at du sitter i rullestol. Det finnes foreninger innenfor ulike diagnoser også som du også sikkert kan komme i kontakt med. 

Håper dette var til hjelp for deg - jeg råder deg til å være åpen for å få hjelp. Jeg ønsker deg lykke til.

 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva du som har nedsatt funksjonsevne selv kan gjøre

Person med asrma (colourbox.com)

Å være funksjonshemmet blant mange ikkefunksjonshemmede kan være krevende og oppleves vanskelig. Men med litt innsats og egne ressurser kan situasjonen ofte bli mindre utfordrende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser