Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen tips til hvordan jeg kan snakke med dem om problemene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei eg er ein jente på 15 år og er nett begynt i 10 klasse. Eg har alltid hatt problemer med sjølvtillit og sjølv følelse siden 1. klasse. Eg går regelmessig til helsesøster, og skall snart til BUP. Men eg engstar meg uansett over nesten allt, eg er blitt mindre sosial og har begynt med sjølv skading. Eg har også begynt å bli fortere irritert og er lei av allt. Eg klarer ikkje konsentrere meg på skulen og har hodepine nesten alle dagane. Mamma og pappa veit att eg har det vondt men dei veit ikkje att eg har det SÅ vondt ,om dei prøver å hjelpe blir eg veldig sur og av og til valdeleg. Mamma seier att ho føler eg hater ho og alle andre, og når ho seier det blir eg lei meg men klarer ikkje sei i mot. Eg klarer ikkje å opne meg til nokon eg er glad i. Så eg stenger alle ute. eg veit det er galt men eg klarer ikkje å sei noko. Har dåkker nokon tipps til korleis eg kan klare å snakke med dei om alle mine?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er godt å høre at du har noen som hjelper deg, og at du også skal få oppfølging hos BUP. Der vi du få god hjelp både til å styrke selvtillit og selvfølelse, og lære hvordan du kan kontrollere sinnet.

Det er forståelig at situasjonen blir så vanskelig at du både blir sint og reagerer med aggresjon overfor foreldrene dine. Det er ikke alltid like lett å sette ord på tanker og følelser, og det er ofte de som står deg nærmest som får kjenne på det og som det går ut over.
Du ønsker å dele hvordan du har det, men får det ikke til. Derfor er det positivt at du skal få hjelp av BUP. 
I artikkelen "Kaos i hodet og følelser som koker" og "Hvorfor blir du sint?", får du noen tips til hvordan du kan takle situasjoner som er vanskelig. Her har du enkle hjelpemidler til å takle sinne, slik at du kanskje kan klare å mestre sitasjoner som trigger sinne og irritasjon.

Det som er lurt, er å snakke med foreldrene dine under rolige forhold. Det vil si når du føler at stemningen er grei, og ingen er irriterte eller sinte. Da vil det være lettere for deg å snakke med foreldrene dine om hvorfor det bli slik for deg. Selv om du synes det er vanskelig så gjør et forsøk. Si at det er vanskelig å sette ord på det, og at du ikke alltid selv forstår hvorfor det blir slik. Forsøk å være åpen og ærlig med den. Det vil være nyttig for både deg og foreldrene dine. Det å åpne opp for vanskelig tanker og følelser er ikke alltid lett, men med øvelse går deg som regel bedre. Jo mer du tør å dele, jo lettere vil det bli. Du slipper å bære på alt alene, og har andre som kan støtte og hjelp når de vet mer om hvorfor du har det vanskelig.

Du kan gjerne spørre helsesøster på skolen din om hvordan du kan klare å snakke med foreldrene dine om dette. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna