Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å se en psykolog, men jeg er redd for at jeg ikke skal tørre å fortelle psykologen noe, eller at problemene mine ikke er alvorlige nok.

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei.
Jeg er ei jente på 14 år som har noen problemer som jeg har slitt med i ganske mange år.
Det største problemet for meg er at jeg har så sykt dårlig selvtillitt! Så lenge jeg kan huske har jeg følt meg anderledes og utenfor. Jeg klarer aldri helt å tro at noen faktisk liker meg, ikke en gang foreldrene mine. Jeg har støre problemer med å fr.eks. snakke med folk jeg ikke kjenner veldig godt, spørre venner om å finne på noe, selv om vi har vært venner lenge og mye mer. Jeg er hele tiden redd for å si eller gjøre noe galt så folk skal hate meg, og hvis jeg sier eller gjør noe jeg selv syns er teit så går jeg og irriterer meg over det i alt fra noen dager til flere uker, eller til og med måneder og år! Jeg tenker alltid nøye over ting før jeg sier det. Dette fører som oftest til at jeg blir sittende hjemme for meg selv. Det kan hende at noe av dette skyldes i at jeg har blitt mobbet masse fra jeg var 7-8 år gammel.
Det er et stort problem for meg, og det hindrer meg i å leve det livet jeg ønsker.
Jeg har også veldig vansker for å prate om følelser. Jeg har stengt inne følelsene mine altfor lenge nå.
For noen uker siden hadde jeg flere dager hvor jeg gikk rundt og var skikkelig deppa nesten hele tiden. Jeg begynte å kutte meg, og gjør dete enda.
Jeg tenker ofte på at jeg skulle ønske jeg kunne dø eller skade meg alvorlig, da ville kanskje folk bry seg litt mer. Jeg har tenkt litt på selvmord, men jeg vet ikke hvordan jeg skulle gjort det. Og egentlig så vil jeg ikke dø, jeg vil bare at ting skal bli bedre. Noen av vennene mine vet at jeg kutter meg, og en har vært en veldig god støtte for meg. Men jeg har aldri fortalt noen hva som virkelig plager meg.
Jeg har flere problemer enn de jeg har nevnt her, men jeg har ikke tid til å nevne alle, jeg er heller ikke noe flink til å forklare.
Jeg har lyst til å se en psykolog, men jeg er redd for at jeg ikke skal tørre å fortelle psykologen noe, eller at problemene mine ikke er alvorlige nok. Og jeg hadde ikke turt å kontakte psykolog eller lege selv, men jeg tør ikke fortelle mamma noe heller ...
Jeg vil gjerne ha hjelp, men jeg vet ikke hvordan. Jeg er lei av å gå rundt å føle meg utenfor hele tiden. Og jeg er lei av å hate meg selv. Vær så snill å svar fort!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du jente 14!

Det er veldig vanlig at man sliter med dårlig selvtillitt når man er blitt mobbet. Jeg synes det er flott at du ikke finner deg i å ha det sånn lenger og vil ta kontakt med en psykolog. det å ha dårlig selvtillitt og det å kutte seg er alvorlige nok. Jeg synes ikke du er så dårlig til å forkalre probelemene og bekymringene dine. En måte å få lagt fram det du har på hjertet er å skrive det ned og levere det til psykologen.

Den beste måten er å fortelle foreldrene dine at du har et vondt og ta kotakt med fastlegen din. Han eller hun kan henvise deg til en psykolog. Du kan også ta kontakt på helsestasjonen for ungdom der har de ofte også psykolog.Synes du dette høres litt vanskelig ut i første omgang kan du ringe til hjelpetelefoner der du kan være anonym; Røde kors hjelpetelefon:800 33 321, Mental helses hjelpetelefon: 810 30 030 eller Kirkens SOS krisetelefonen : 815 33 300 (denne er åpen hele døgnet)

Håper dette er til nytte!

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om minoriteter?

Hvor søker man om asyl?