Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få hjelp til min sosiale angst?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har i en god stund hatt problemer med å omgås i verden. Om det gjelder å dra på butikken, møte nye mennesker eller fylle bensin så blir jeg fylt med angst. Jeg kjenner på en vanvittig prestasjonsangst så å si konstant når jeg er utenfor huset alene, møter andre enn mine foreldre og søsken og mine beste venner. Mye av denne angsten forsvinner derimot når jeg er sammen med andre som jeg kjenner - kanskje de gir meg en følelse av sikkerhet? Jeg har alltid enten klart å lurt meg unna å gjøre det som fyller meg med frykt eller på et eller annet vis tvunget meg til å gjennomføre det (Noe som føles helt forferdelig) og nå som jeg er nødt til å søke jobb kjenner jeg på følelsen av angst ofte. Jeg ønsker meg jobb, men tør ikke å søke. Jeg tør ikke å stille opp personlig, tanken på å møte masse mennesker hver dag ødelegger meg og selve opplæringen gjør meg stresset. Jeg ønsker å bli kvitt denne redselen, så spørsmålet mitt er; hvordan skal jeg gå frem og hvem bør jeg snakke med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du skriver inn til ung.no for å be om hjelp. Det høres ut som du har sosial angst som nå går veldig utover din hverdag. Du skal nå søke deg jobb, men tør ikke søke på noen jobber.

Ansten hindrer deg nå å gjøre vanlige ting som å gå på butikken, ble kjent med nye mennesker eller få deg en jobb.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fastlege for å be om hjelp. Fortell akkurat hvordan du har det og hvordan dette hemmer din hverdag. Du kan eventulet vise fram det du har skrevet til oss. Din fastlege kan henvise deg videre slik at du får hjelp og behandling for din sosiale angst. Det finnes behandlinger for sosial angst og det er det psykologer som jobber med.

Du kan også jobbe med tankene på egen hånd, se tips om hvordan du kan gå frem i artiklene nedenfor. 

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser