Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg nedfor for tiden, hva kan jeg gjøre for å få det bedre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. I det siste har jeg følt meg veldig nedfor, men ikke nedfor som trist/såret (gråting osv). Jeg føler meg tom, motivasjonsløs, og rett og slett ensom innvendig. Det er vanskelig å forklare. Når jeg våkner om morningene, føler jeg meg ikke utvilt og det er som jeg ikke har energi. Det er vanskelig å komme seg opp, kle på seg og tenkte positivt. Jeg føler meg sliten og har ikke lyst til å finne på noe sosialt, men ligge inne. Jeg har ikke følt det sånn før, men nå er det ille. Det eneste som holder meg oppe, er avataler med venner (som jeg ikke er så gira på), men som får meg opp. Jeg orker ikke å komme meg ut og det er ingenting som føles riktig. Jeg føler meg helt tom og ensom innvendig. Har hørt at det kan være en slags vinterdepresjon, men er usikker på hva jeg skal gjøre videre for å få det bedre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du har det vanskelig og føler deg tris og lei om du får tanker om at du er tom, motivasjonsløs og ensom. Samtidig er det bra at du tar kontakt og ønsker hjelp for dine vansker. Og det er veldig bra at du har gode venner som tar kontakt og ønsker å være sammen med deg.

Det er helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og selvfølelsen påvirkes av hva du sier til deg selv om deg selv.

Men det er mulig å gjøre noe med situasjonen og få hjelp. Vi har laget flere artikler om hvordan en kan hjelpe seg selv ut av depresjonen, som jeg anbefaler deg å lese:

"Hjelp deg selv ut av depresjonen"

"Trening beskytter mot depresjon

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre. Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en trekker seg i sosiale sammenhenger fordi en ikke har lyst, eller orker å være sammen med andre. At en bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen. Eller at en lar være å oppsøke hjelp.

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, så forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Fortsett heller å gjøre gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig. Så fortsett å være sammen med venner, men si gjerne i fra at du er litt sliten og lei for tiden. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det kan være foreldrene dine, en god venn, fastlegen eller noe andre du synes du kan snakke med.

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet. Andre mennesker kan gi trøst og komme med forslag til alternative tanker på alt det negative en tenker om seg selv. Og du kan få råd og hjelp om hva som kan være lurt å gjøre. 

Du kan også kontakte helsesøster på skolen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være årsaken til at du føler deg slik du beskriver og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv, eller om du bør henvises videre til behandling.

Her er også en god oversikt over andre gode hjelpetjenester.

Håper dette var til hjelp for deg.
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser