Hopp til hovedinnholdet

I de siste ukene så har jeg spist kjempelite. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei I de siste ukene så har jeg spist kjempe lite. Spiser som regel bare 1 gang om dagen nå, og det kan bare være en pølse. Var en periode jeg ikke spiste noen ting på 3 dager og jeg ble vandt til å være sulten. Så nå blir jeg ikke ordentlig sulten lenger. Og da jeg først begynner å spise, så blir jeg enten ikke mett av noe, ellers blir jeg kjempe mett av en halv pølse. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det er veldig viktig at du søker hjelp og snakker med en voksen. Det er bekymringsfullt at du spiser så lite og sjeldent. Du er i en vokseperiode, der hode og kropp trenger nok næring for å kunne utvikle seg. Det er veldig farlig å slanke seg og/eller spise for lite så du taper deg i vekt. 

Jeg lurer også på hvordan du har det med deg selv? Ofte er det slik at matlysten blir redusert når vi er triste eller har det vondt inni oss. Er det slik for deg? Da er det viktig at du deler hvordan du har det med de du har rundt deg. Du skal ikke være alene om å ha det vondt. 

Kan du snakke med foreldrene dine eller en annen voksen i familien eller i vennekretsen til familien, evt. en god nabo? Fortell om hvordan du har det, om spisemønsteret og lite matlyst. Du kan også oppsøke helsesøster på skolen eller gå innom Helsestasjon for ungdom. De er der for deg og vil hjelpe deg! Helsesøster kan kartlegge hvordan du har det med deg selv og dere kan finne løsninger sammen for å få deg til å spise bedre og mer variert. 

Jeg har lagt ved flere artikler som jeg tror kan være fine for deg å lese. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse