Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om man kan få diagnosen schizofreni uten å vært i en psykose?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om man kan få diagnosen schizofreni uten å vært i en psykose? jeg har slitt med stemmer, sett ting og andre unormale sanse inntrykk i ca 7-8 år nå. jeg hører befalende og slemme stemmer, paranoide og redde stemmer, ser personer, figurer, tegn, dyr som ikke finnes og innsekter, jeg kan kjenne at det lukter blomster fra hendene mine, og at det lukter brent der det ikke er, får smaken av mugg i munnen når jeg ikke har spist. jeg kjenner ofte at det er noen som tar på meg, på ryggen, skuldrene, magen, beina. at noen holder meg fast. behandler på dps kommer jeg ingen vei med egentlig, " er bare ptsd´en din" sier h*n. og jeg blir bare mer og mer redd. redd for alt og alle, at de kommer til å ta meg, at de bryter seg inn i hodet mitt og finner ut alt om meg.. håper på å få svar. Hilsen gutt 18 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det er viktig at du får god hjelp for hvordan du har det nå og du og behandleren din bør finne mer ut av hva de opplevelsene du beskriver er for noe. Du bør ta opp din bekymring med behandler på DPS, fortell at du er veldig engstelig for om det er en begynnende schizofreni og fortell at du er plaget med flere sansefornemmelser som skremmer deg. Du kan også be om en utredning.

Kort oppsummert, så er Schizofreni - eller også kalt psykosespekterlidelse, en tilstand hvor du i perioder mister kontakten med virkeligheten, får psykoser og/eller vrangforestillinger.

Schizofrenidiagnosen er på mange måter en sekkebetegnelse. Det finnes mange varianter av symptomer og ulike måter å ha sykdommen på. Det er store individuelle forskjeller. Noen har kun en episode med psykosesymptomer i løpet av livet, andre har noen få - eller flere. Noen med en slik psykosesykdom lever vanlige liv med familie og jobb, mens andre lever et liv hvor sykehusinnleggelser og langvarig behandling blir nødvendig.

De fleste som får diagnosen schizofreni får den i alderen mellom 16 og 25 år. Kvinner blir oftere syke senere i livet enn menn. Sykdommen kan utvikle seg gradvis eller oppstår akutt. Mye stress, rus (alkohol og/eller cannabis) og sosial isolasjon kan være utløsende faktorer.

De vanligste symptomene er:

Vrangforestillinger (feilaktige oppfatninger om virkeligheten omkring, f.eks. opplevelsen av å bli forfulgt, være spesielt utvalgt, osv.).

Hallusinasjoner (forstyrrelser i sansene som gjør at man kan se, høre, lukte, føle og smake ting på måter som ikke er i tråd med virkeligheten).

Forstyrrelser i måten å tenke (f.eks. opplevelsen av at tanker blir plassert i eller fjernet fra hodet).

Forstyrrelser i måten å føle (følelsene blir avflatet eller passer ikke til de situasjonene man befinner seg i).

Mange opplever også energitap og mangel på initiativ og tiltakslyst. Mange som har en slik alvorlig psykosesykdom, vil også ha depresjoner under eller etter psykoseepisoden. Noen får tanker om å ta sitt eget liv. Da er det svært viktig å ta kontakt med lege eller annet helsepersonell i situasjoner hvor man har slike symptomer og opplevelser.

Diagnostisering - stadfestelse av schizofreni følger bestemte kriterier. Både tidsaspektet og symptomutformingen kartlegges i en slik prosess. Du skal ha hatt sammenhengende vrangforestillinger/hallusinasjoner over en viss periode, eller mesteparten av tiden i den gitte perioden, for at diagnosen skal kunne settes. Episodene må ikke være i direkte sammenheng med for eksempel rusbruk.

Se også vedlagte artikler.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser