Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venninne som sliter med depresjon og selvmordstanker, og hennes problemer sliter meg ut. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ei veninne nå på ny skole som sliter med depresjon og selvmordstanker. Jeg har gitt beskjed til skolen og skoletilsynet siden vi begge to bor på internat. Jeg har selv slitt med samme problemene. Jeg kan se at hun overdriver mye med det og at hun kan finne på å faké sin egen psyke. Jeg vet at hun er til stor skade for seg selv. Hun skader seg selv, så jeg og noen andre venner av meg har fått til å fjerne de skarpe objektene hun har på rommet, men siden hun har tilgang til skarpe ting på kjøkkenet er det vanskelig å få stoppet det. Hun har problemer med familiene som vil si at hun ikke vil dra hjem. Jeg personlig synes hun burde dra hjem fordi hun ikke greier å ta vare på seg selv og passe på seg selv. Det har da gjort meg veldig bekymret og har følt at jeg må ha måtte være med henne hele tiden. Jeg har blitt ekstremt utslitt og sover dårlig pga dette noe som har gitt meg vekten hennes på mine skuldre. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår godt at dette er vanskelig for deg og påvirker din egen helse. Å vite slikt om venner er tøft, og det er ikke meningen at du skal bære på dette alene.

Det er fint at du har sagt ifra til skolen. Du har prøvd å hjelpe henne ved å fortelle voksne om hvordan hun sliter. Det høres ut som at dette allikevel fortsetter, så jeg anbefaler deg å snakke med en voksen på skolen igjen. Du kan gå til en annen enn den du pratet med sist. Dersom dere har skolehelsetjeneste kan du oppsøke denne. Jeg tenker også at du kan ha behov for å prate med en voksen for å lufte dine tanker og bekymringer, slik at du klarer å sove og får tilbake energi.

Det er tungt når en man bryr seg om har det så fælt. Da blir man både lei seg og redd selv også. Dette er det lurt å dele med noen, sånn at du får sortert tankene og at du blir betrygget om at noen tar ansvar for å hjelpe eller passe ekstra godt på vennen din nå. Du kan også ringe gratis og anonymt til 116 111 dersom du vil snakke med en voksen og få mer råd.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser