Hopp til hovedinnholdet

Hei Jeg og en venninne har sett litt på om det er mulig å gå til psykolog uten foreldre og om det er mulig å gå dit alene som 15 åringer.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg og en venninne har sett litt på om det er mulig å gå til psykolog uten foreldre og om det er mulig å gå dit alene som 15åringer. Vi fant ut mye,men føler ikke at vi har fått et klart svar på noe. Vi lurer i bunn og grunn bare på om det er noen aldersgrense, om man må ta kontakt med foreldrene først og om det vil koste mye penger. Når venninnen min tok kontakt med en helsearbeider tidligere følte hun ikke at denne personen fulgte taushetsplikten og gjorde ting verre. Derfor lurer vi da på om det er håp for hjelp. Det hadde også vært fint å vite noe om hvor man kan snakke med en eventuell psykolog/hvor man tar kontakt. Tusen takk for eventuell svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for spørsmål til ung.

Og ja - det er alltid håp for hjelp!

Det er dumt å høre at venninnen din føler at taushetsplikten ikke ble overholdt og at det førte til at det ble verre for henne. Jeg kan ikke gi noen forklaring på hvorfor det skjedde, men helsearbeidere skal alltid prøve å være til hjelp og ikke det motsatte. Hvis det handler om alvorlige ting utløser det imidlertid en meldeplikt hos helsearbeideren. Det gjøres i så fall for å skaffe nødvendig hjelp til den det gjelder. 

Hvis du er under 18 år er det gratis å gå til psykolog om psykologen er i kommunen eller på BUP. Hvis du går til en privatpraktiserende må du betale ( enten betaler du en egenandel eller "full pris" - det kommer an på om psykologen har avtale om driftstilskudd fra kommunen). Det er vanligvis en lege som henviser til psykolog. 

I mange kommuner er det psykolog tilknyttet skolehelsetjenesten eller Helsestasjon for ungdom. Der er det som regel mulig å komme til uten henvisning fra lege. Det kan du få informasjon om hos helsesøster på skolen din.

Når man er under 16 år skal foreldrene dine i utgangspunktet vite om at du snakker med en psykolog, men det finnes unntak.  

Du kan snakke med de som jobber på helsestasjonen for ungdom, eller helsesøster uten at foreldrene dine får vite det så lenge det ikke handler om overgrep, mishandling, eller omsorgssvikt som utløser helsepersonell sin meldeplikt.

Jeg vil anbefale dere å snakke med helsesøster på skolen og be om at hun hjelper dere. Håper svaret var til hjelp for dere - ønsker dere lykke til.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Utgifter til helsehjelp, egenandeler og refusjoner

Hos lege og andre behandlere med driftsavtale må du betale en egenandel. Det samme gjelder medisiner på blå resept. Her får du en oversikt over hva som gjelder av regler for egenandeler og mulighet for refusjon av utgifter ved helseplager.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser